Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú a Közösen Józsefvárosért frakció vezetőjével

Sátly: „Józsefvárost kifosztották”

2021. január 20. szerda

Arra kértük Sátly Balázst, a többségi, Közösen Józsefvárosért frakció vezetőjét, hogy értékelje az elmúlt évet, valamint beszéljen a jövőbeni feladatokról. Elmondta, hogy a 2020-as nehéz év után egy még nehezebbre számíthatnak a józsefvárosiak, de azért voltak és lesznek is eredmények.

A 2020-as év a járványról szólt Józsefvárosban is, emiatt kevésbé tűnt fel, hogy sok minden más is történt a kerület életében. Melyek voltak a legfontosabb változások?

Mint minden polgár és minden vállalkozás számára, úgy az önkormányzatnak is nagyon más év lett 2020, mint ahogy terveztük. Igyekeztünk gyorsan reagálni a megváltozott körülményekre, és márciusban válságkezelő üzemmódra álltunk át. Elsők között vezettük be a vírussegélyt, megemeltük a népkonyha kapacitását, és azonnal bérleti díj fizetési haladékot vezettünk be. A nyári időszakban, amikor egy időre úgy tűnt visszaáll a normális élet, számos döntést hoztunk, amire személyesen is büszke vagyok. A szociális rendeletünk módosításával elhárítottuk a bürokratikus akadályokat a segélyek igénybevétele elől, duplájára emeltük az oltási támogatást. Bérpótlékot vezettünk be az óvónők és óvóbácsik számára. A fakivágási rendeletből favédelmi rendeletet alkottunk. Hatalmas konfliktusokat vállalva megszabadultunk pazarló közétkeztetési szerződéstől, amivel százmilliós megtakarítást hoztunk a józsefvárosiaknak. Elkészítettük a háttérben az új kerületi parkolási koncepciót is. E fontos intézkedések mellett azonban elégedetlen vagyok a lakáspályázatok kiírásának ütemével. Még akkor is, ha ebben leginkább a járványügyi intézkedések és kormányzati elvonások jelentették a legnagyobb akadályt. Ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtanunk.

A 2021-es költségvetés nehezen áll össze. Van olyan vállalás, amelyről már biztosan le kell mondaniuk a józsefvárosiaknak 2021-ben?

2021 az előző évnél is nehezebb lesz, a járvány elleni küzdelem mellett már a kormányzat által Józsefváros ellen indított háborúban is helyt kell állnunk. Nem tudok finomabban fogalmazni, Józsefvárost kifosztották. Elvették az adóbevételeink javát, a parkolási bevételeket (amivel az utakon is káoszt okoztak), és megtiltották hogy a kieséseket pótoljuk. Minden tartalékunkat, energiánkat és szellemi kapacitásunkat mozgósítjuk azért, hogy a józsefvárosiak ebből a lehető legkevesebbet vegyenek észre, de az teljesen biztos, hogy sokkal kevesebb pénzből kevesebb önként vállalt feladatot lehet ellátni. A legfontosabb cél az alapszolgáltatásaink stabil működtetése a pénzügyi válság közepette. Én egyetlen más célról sem mondtam le, meg fogunk harcolni azért, hogy amire a józsefvárosiak szavaztak 2019-ben, minél nagyobb mértékben megvalósuljon. Bérlakásokat fogunk felújítani, közterületi- és zöld fejlesztéseket valósítunk meg. Lehet, hogy lassabban fog sikerülni mint terveztük, de mindent megteszünk. Annak kell szégyellni magát, akik egy választási vereség miatti bosszúból józsefvárosiakat kifosztja.

Mivel lenne elégedett 2022 januárjában? Mennyire egy év múlva más Józsefváros, mint most?

Biztosan nem leszek elégedett: ha egy politikus meg van elégedve a közállapotokkal, akkor gyorsan le kell mondania és átadnia a helyét másnak. 2022 januárjában remélhetőleg túl leszünk már a járványon, így egy kicsit mindenki felszabadultabb lesz. Remélhetőleg a fideszes politikusok észhez térnek, és visszaadják a kerülettől elvett pénzeket, így nem kerülnek veszélybe az önkormányzat alapszolgáltatásai. Jövő januárra bizonyosan elkészülnek a felújítás alatt álló bérlakások, a sikeres pályázók beköltözhetnek új otthonukba. Látható eredményének kell lennie a köztisztaság javítását célzó lépéseinknek és néhány köztéri zöldfejlesztésnek is.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben