Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Maskarák és kolompok

Busójárás Józsefvárosban

2012. február 14. kedd

A mohácsi busójárás ősi hagyománya országos eseménnyé lett, s ebben a kínálatban is kivételes esemény a józsefvárosi busófelvonulás, hiszen valódi mohácsi busók és sokácok gondoskodtak a tél elűzéséről, hellyel, hangulattal, muzsikával csalogatva a közeledő tavaszt.

Egy ilyen esemény megmozgatja az embert, hiszen mostanra éppen elege van mindenkinek a csontropogtató hidegből, a napfény utáni sóvárgásból. Régi korok emberei éppúgy, mint a maiak, bátran és akármit megtettek és megtennének, hogy elűzzék a maradék hideget, s „megágyazzanak” a tavasznak. Ez az indulat mozgatta a busójárás ősi hagyományát, ez szervezi továbbélését, és újra-virágzását napjainkban.

A józsefvárosi busófelvonulás

A télbúcsúztató busójárás hagyománya Józsefvárosban is átfogó felvonulássá, színpompás kerületi eseménnyé vált. Február kilencedikén, csütörtökön, felbolydult a Mátyás-tér viszonylagos nyugalma, itt gyülekezett, indult a busó-menet, benne a Mohácsról érkezett eredeti rémalakokkal, maskarákkal, sokác lánycsapattal és a Dunakivje zenekarral. Útjuk vonalában a hideg ellenére kitárultak az emeleti ablakok, hogy megszemléljék, és „megrémüljenek”a kerület lakói a busók zajától és szörnyalakjaitól. Ha a beköszöntő tavasz hamarabb melegíti fel a Tavaszmező-utca, Horváth Mihály-tér, Baross utca, Harminckettesek tere, Kiscsibész-tér, Krúdy Gyula utca, Lőrincz pap tér, Mikszáth tér, Szentkirályi utca, Corvin Negyed, Corvin -  köz és a Józsefvárosi Galéria útvonalát, azt kizárólag a busó-felvonulásnak tulajdoníthatjuk, hiszen ezen az útvonalon forrpontig emelkedett a hangulat, kereplők,dudák, töröksípok zene-bonája rémítette meg a Telet és a szemlélődő józsefvárosiakat.

Üldözték a telet

A felvonulás öt helyen „parkolt”, öt kerületi téren formálódott alkalmi színházzá, műsorral megtűzve a pusztán vonulás útvonalát. Így válhatott utcai színpaddá a Mátyás-tér, a Horváth Mihály tér, a Kiscsibész-tér, a Mikszáth tér és a Corvin-köz, ahol a hagyományőrző mohácsiak és a sokác lánycsapatok zenés, énekes, táncos, maskarás játékokat adtak elő, a Dunakivje zenekar pedig „húzta, ezerrel!”. Aki a hidegtől elgémberedett a vonulás során, forró teát kaphatott.

A busójárás hagyományának története A busójárás más népek hiedelemvilágában is fennmaradt, a télűző, termékenységet varázsoló ünnepek körének előkelő szereplőjeként, rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal. Lényege a rémületet keltő álarcok, öltözékek, maskarák sokasága, amelyek nem csak a nézőben, de a Télben, a Fagyban, a Borúban is bizonyára iszonyatot keltenek. Nálunk, Magyarországon, a hagyomány még a mohácsi mocsárvilág mendemondájával is telítődött, amikor a török hódoltság idején, a zsombékok közé menekült őslakosság rémületet keltő jelmezekkel, ricsajjal űzte ki a városból a törököket. A történet hitele megkopott, de a bütykös harisnyák, bekormolt és ökörvérrel festett álarcok hagyománya megmaradt, ma is kifordítják subáikat a felvonulók, s a kereplők fülsiketítő ricsaja a fejlődő technika jóvoltából még erősebbé lett. Az eredeti mohácsi rítus szerint, még koporsót is égetnek, amibe természetesen a telet temetik.

A jankelék, a korabeli „biztonságiak”, hajdan fűzfavesszőből font korbáccsal, ostorral, parittyával tartották távol a menettől a csúfolódó gyerekhadat, akik piszkálták, ingerelték a  maskarába bújt busókat. A jankelék jelmezükkel és szerszámaikkal együtt megmaradtak, a csúfolódó gyerekhad hagyománya megkopott, nem voltak láthatók, illetve jó gyerekszokás szerint, inkább akartak maskarások, álarcosok lenni, mint piszkálódó „ellendrukkerek”. Nem is baj, mert a menetelő busók is jobban jártak, s a közelítő Tavasz is. A Józsefvárosi busófelvonulás szervezője, a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft, valamint támogatói Józsefváros és Mohács Önkormányzata összefogásából az egész várost megmozdító télvégi esemény lett, ami nemes hungaricumként gazdagíthatja a kerület hagyományát és vonzerejét.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben