Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Káptalanfüredi tábor: hogyan tovább?

Személyes találkozóra hívta Kocsis Mátét Pikó

2021. január 20. szerda

Pikó András levelet küldött Kocsis Máté országgyűlési képviselőnek és Kásler Miklós miniszternek a káptalanfüredi gyermeküdülő ügyében. A félkész, évek óta húzódó projekt befejezése körül sok a kérdőjel: a kormányzat visszakéri a rá szánt pénzt, illetve aztán mégis odaadná, de a feltételek nem tisztázottak. Ezekre vár választ a polgármester.

„Levelet küldtem Kocsis Máté országgyűlési képviselőnek és dr. Kásler Miklós miniszternek a káptalanfüredi gyermeküdülő ügyében. A fejlesztés kapcsán a megváltozott kormányzati álláspont miatt olyan méltatlan helyzet alakult ki, amely nem szolgálja a kerületi gyerekek érdekét. Ezért személyes találkozót kértem tőlük, annak érdekében, hogy mindenki számára átláthatóan és egyértelműen tisztázni tudjuk, mik a kormányzati támogatás akadályai és mik a kormányzati szándékok az üdülővel kapcsolatban. Rajtunk nem múlik” – írta a Facebookon Pikó András.

A polgármester arra utalt, hogy január elején kiderült: a kormányzat – a Kásler Miklós vezette erőforrástárca – a befejezési határidő csúszására illetve a megváltoztatott műszaki tervekre, szakmai program hivatkozva visszakéri az önkormányzattól a tábor újjáépítéséhez korábban adott pénz eddig fel nem használt részét. Pikó András korábban jelezte, hogy a határidő csúszásokat már ő is csak “örökölte” hivatali elődeitől, Sára Botond és Kocsis Máté volt polgármesterektől, a műszaki tartalmat pedig azért kellett megváltoztatni, mert az illetékes állami szerv is felhívta a figyelmet arra: a még az előző, fideszes vezetés által készíttetett tervek szakmailag nem megvalósíthatók, ráadásul a sok csúszás miatt az eredeti költségből nem is valósítható meg.

A kialakult helyzetben Pikó a Fidesz bosszúját emlegette, és elődei felelősségét firtatta, míg Kocsis és Sára a jelenlegi polgármestert okolta. Kocsis közben ígéretet kapott a tárcától arra, hogy a pénz visszafizettetése csak átmeneti lesz, mert a kormány talán mégis hajlandó költeni a befejezésre, amit a volt polgármester úgy kommunikált: „visszaszerezte” a pénzt, amit Pikó hagyott elúszni. Csakhogy a részletek egyáltalán nem világosak. A minisztérium eddigi közlése alapján úgy tűnik, kizárólag az eredeti tervek szerinti befejezésre hajlandóak állami támogatást adni, miközben azok a tervek nem jók, ráadásul drágábbak, mint a rendelkezésre álló pénz.

Az önkormányzat káptalanfüredi táborának évek óta húzódó ügyéről a Józsefváros újság is közölt egy összefoglalót. Ebből kiderül, hogy a még Kocsis Máté vezette önkormányzat eredetileg 2018-ra ígérte a 2015-ben bezárt tábor újjáépítését, most viszont Kocsis és Sára Pikóra próbálja kenni a csúszást. Eredetileg a veszprémi kézilabda klub cégével közösen, sport tao-pénzből tervezték a beruházást, aminek részeként sportlétesítményeket is építettek volna. Első intézkedésként kivágták a 3,2 hektáros tábor egy jelentős részén az erdőt, hogy helyet csináljanak a sportpályáknak. Mire Kocsis utóda, Sára Botond megörökölte a beruházást, már a sportklub nélkül akarták folytatni, a koncepció teljesen átalakult, nyertek viszont 2,2 milliárd forint állami támogatást a projektre. 

Mikor 2019-ben az önkormányzati választás után Pikóhoz került a beruházás, állt az építkezés, a határidőt az előző polgármesterek folyamatosan tolták maguk előtt. 2020 végéig kellett volna a tábort befejezni, miközben kiderült, hogy a kiviteli tervek nem megfelelőek, és már a pénz sem elég a befejezéshez. Emiatt kellett tehát az új önkormányzati vezetésnek módosítania a terveket, a műszaki tartalmat és a kapcsolódó szakmai programot. 

Szöveg: Ádám Judit, Lengyel Tibor Képek: Huszár Boglárka, Ványi Ákos, Józsefváros Újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben