Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kábítószerprobléma Józsefvárosban is

Hogyan fogjunk dealert?

2021. január 21. csütörtök

„Varázsdohányt” árusító díler csapatot fogtak el a rendőrök január 15-én a Krúdy Gyula utcában. De vajon hogyan sikerült őket lekapcsolni? Erről kérdeztük Könczöl Dávid önkormányzati képviselőt, aki a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, és aki a palotanegyedi lakosok észrevételeit olvasva szintén közreműködött, hogy történjen valami az ügyben.

A történet úgy kezdődött, hogy január elején az egyik kerületi Facebook csoportban jelezte egy lakos, hogy valószínűleg dealerek „dolgoznak“ a környéken, mert nagyon sok a gyanúsan támolygó alak a köztereken és a lépcsőházakban, van, aki a Kiscsibész téren fekszik vagy az egyik Lőrinc pap téri ház udvarán. 

Többen jelezték azt is, hogy látják, ahogy valamilyen anyagot terjesztenek az utcán, a kapualjakban, a Krúdy Gyula utca 18-nál, mások a 4-5-nél, a Rökk Szilárd utcánál, a G-Robyná és a Gutenberg térnél észlelték a szerhasználók intenzívebb jelenlétét. Tipikus „herbálgyanús” eseteket írtak le: emberek állnak az utcán maguk elé bámulva, vagy mozdulatlanul fekszenek és nincsenek teljesen maguknál. 

Könczöl Dávid, a Momentum politikusa, a palotanegyediek önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: felvette a kapcsolatot a posztolóval és információkat gyűjtött. Hivatalos bejelentést tett és felhívta Molnár Gábor kerületi rendőrkapitányt. Az alezredes biztosította őt arról, hogy megindítják a nyomozást, de elsősorban nem a szerhasználókat akarják begyűjteni, hanem a terjesztőket lefülelni.

Hogyan lehet a problémát jelezni?

Az egyik lakos közben a Palotanegyed körzeti rendészéhez fordult, aki értesítette a Józsefvárosi Közterület-felügyeletet, melynek ügyosztályvezetője, Bajusz Ferenc szintén kapcsolatba lépett a rendőrökkel. Ilyen esetben egyébként a lakosok fordulhatnak a körzeti megbízottakhoz is – sok csatornán lehet a problémákat jelezni.

Hasznos tehát, ha az ilyen problémákat nem csak a Facebookra posztoljuk, hanem bejelentést teszünk a megfelelő szerveknél, mivel az ilyenkor sok segítséget jelentő térfigyelő kamerák felvételeit is csak hivatalos eljárásban tudják visszanézni. Szintén fontos, hogy minél több részletet közöljünk a bejelentéskor: helyszín, időpont, stb.

Könczöl Dávid elmondta, hogy már a bejelentése másnapján felhívta az ügyön dolgozó rendőr főhadnagy, hogy tájékoztassa: a lakókkal felvették a kapcsolatot és már dolgoznak az ügyön, gyakrabban járőröznek a környéken, és a kamerákat is intenzívebben figyelik.

Néhány napon belül eredményre is vezetett a nyomozás. Gyorsan elkapták a terjesztőket – egy 29 és a 30 éves budapesti nőt, valamint a 23 éves budapesti férfit –, azok lakásán pedig lefoglaltak csaknem 200 gramm tiltott, kábítószer-gyanús anyagot, pénzt és telefonokat. A rendőrség ezután értesítette a bejelentést tévő lakót, hogy elfogták a terjesztőket, majd nemsokára a sajtóban is megjelent a hír.

Segít-e a térfigyelő kamera?

A Józsefváros újság is foglalkozott korábban a térfigyelő kamerák témájával. Ezeknek van ugyan elrettentő szerepük is, de csodát nem lehet várni tőlük. Konkrét esetekben, célzottan viszont jól működnek ezek az eszközök, és felvételeik bizonyítékként használhatók egy-egy bűnesetnél.

A napokban a Mester utcai villamosmegállóban történt késelés elkövetőit is ilyen felvételek alapján találták meg két kerülettel arrébb. A dílerek utáni nyomozásban is bizonyára a rendőrök segítségére voltak a felvételek. Az alábbi térképen látható, hogy a Krúdy Gyula utca környékén több kamera is van.

Herbál, bika, kréta és a többiek

Sokan panaszkodnak arra, hogy az utóbbi években több olyan embert látni – nemcsak Józsefvárosban és Budapesten, hanem országszerte –, akik láthatóan valamilyen kábítószer hatása alatt állnak. Ennek oka, hogy egyre terjednek a 2000-es évek közepén felbukkant dizájner drogok. 

Ezeknek az anyagoknak az előállítói apró módosításokat végeznek a már tiltólistára került szereken, és a kémiai „újratervezés” után az új narkotikumok már ki is kerültek az illegalitásból, miközben a hatásukban a korábbi anyagokhoz hasonlóak. A 2010-es évek elején kezdtek széles körben is elterjedni, egyszerűen azért, mert olcsók.

A dizájnerdrogok egyik fajtáját hívja a köznyelv herbálnak. Az első ilyen szereket – mielőtt betiltották volna – gyógynövény-keverékként még legálisan is árulták. Hívták biofűnek is, ugyanis valamilyen növényi anyagra, például zsályára permetezték az acetonban vagy hasonló oldószerben feloldott szintetikus kábítószert. Varázsdohánynak azt a típust nevezik, amelyiknél dohányra permetezik a szert.

Ezeknek a drogoknak folyamatosan változik az összetétele, a fogyasztók és a terjesztők sem tudják sokszor, mi van bennük. A korábban népszerű kati után megjelent a zene fantázianevű cucc, mostanában a bikát és a krétát szokták gyakran emlegetni. Ha valaki maga elé bámuló vagy agresszív „zombi” – így írják le gyakran a szerhasználókat –, akkor az jó eséllyel krétát, bikát vagy hasonlót fogyasztott.

Bár a kerületben is vezetnek arról kimutatást, mennyi eldobott injekciós tűt találni az utcán, az évről évre jelentősen csökkenő statisztikákból nem a kábítószer-használat visszaszorulására kell következtetni, hanem a szerhasználat átalakulására. Az eggyel veszélyesebb intravénás használat helyett a felsőlégúti (szájon, orron át belélegzett vagy felszívott) bevitel a jellemzőbb. 

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Ványi Ákos, JKF, Facebook/Könczöl Dávid, Pexels

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben