Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Csak FKF-es edények tűnnek el, a kerületiek nem

Több, mint ezer kuka marad Józsefvárosban

2021. január 21. csütörtök

Összesen több mint ezer köztéri kuka még azután is marad Józsefvárosban, hogy a Fővárosi Önkormányzat kétszáznál többet leszerel a pénzhiány miatt. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ ugyanis 850 saját kukát üzemeltet a kerületben, ezek közül egy sem tűnik el.

A Józsefváros újság minap írt arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat takarékoskodni kényszerül és emiatt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. leszereli a budapesti szemetesek negyedét, amely Józsefvárosban az általuk kezelt 518 kukából 204-et érint.

Sokan félreérthették, hogy ez alapján az összes kuka fele eltűnik Józsefvárosból. Még a kerület előző polgármestere, Sára Botond is felháborodott Facebook-posztot írt erről. Csakhogy a kerület saját kezelésű kukáihoz senki sem nyúl, azok nem tűnnek el.

Sztanek Endre, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) vezetője is felhívta a figyelmet: nem feleződnek a kerületi kukák, mert kizárólag az FKF-es kukák felét szereli le a főváros cége, a kerület, vagyis a JGK által üzemeltetett, nagyjából 850 darab szemetes a helyén marad, senki nem viszi el őket, és ugyanúgy fogják üríteni azokat, ahogy eddig.

A kerület közterületei egy részének az FKF a fenntartója, ők takarítják, illetve ők üzemeltetik a világos zöld színű kukákat is, amelyekből sokat valóban leszerelnek. Itt a JGK-nak nincs hatásköre, viszont az önkormányzat cégének rengeteg egyéb szeméttárolója van az általuk fenntartott utcákon és köztereken, kutyafuttatókban, játszótereken. 

A JGK-s kukák egy része sötétzöld, csikktartós kuka, vannak továbbá fém lukacsos szemeteseik, illetve 100 darab négyszögletes „dizájnerkuka”, melyek közül 80 darab csikktartós közterületen, 20 csikktartó nélküli pedig játszótereken található. Emellett még kutyaürülék-gyűjtő ládák is találhatók a kerületben, szintén a JGK üzemeltetésében. 

Persze az FKF kukaleszerelése valószínűleg így is érinteni fogja a JGK-t: mivel kevesebb szemetes lesz a FKF-es fenntartású utakon és közterületeken, várhatóan annál több szemét gyűlik össze a JGK-s kukákba, de ennek a helyzetnek a kezelésére is felkészült az önkormányzati cég.

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Józsefváros újság

Frissítés:

Eredeti cikkünkben azt írtuk, hogy az FKF 214 darab kukát szerel le a tervek szerint Józsefvárosban, de az FKF Zrt. utóbb pontosította a számot: valamivel kevesebb, 204 kukát érint az intézkedés.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben