Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Karácsony nem vár a kormányra, kipótolta a pénzt

Indulhat a Lánchíd felújítása

2021. január 21. csütörtök

Hosszú ideje politikai vita tárgya a Lánchíd felújítása. Most úgy néz ki, elkezdődhet végre a munka. Mivel az ígért kormányzati forrás még nem érkezett meg, a teljes összeget megelőlegezte a főváros, még ha ezzel kockázatot is vállal. Ha minden simán halad, február végén indul a 2023 őszéig tartó felújítás.

Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli jogrend által biztosított felhatalmazásával élve a Lánchíd felújítását megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. rendelkezésére bocsátotta a felújítás teljes összegét, így BKK aláírhatja a szerződést a pályázatot nettó 18,8 milliárd forintos ajánlatával elnyerő A-híd Zrt.-vel – értesült a 24.hu

Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja (2019 őszéig Újpest fideszes polgármestere) megerősítette a lapnak: így nem kell várni a kormány által visszatartott összegre. A híd felújításához ígért állami támogatásról szóló dokumentumot a kormány még nem írta alá, így Karácsony döntése kockázatos. Ha nem érkezik meg az állami támogatás, az összeg hiányozni fog Budapest költségvetéséből.

A főváros azonban nem akarta tovább halogatni a feladatot, és elkötelezett az utoljára a 80-as években renovált, erősen korrodálódott Lánchíd felújítása mellett. A BKK igazgatósága a Strabag ellenében az A-Híd Zrt.-t hirdette ki a felújítási tender győztesének. A megismételt tenderre ez a két cég adta be az ajánlatát, az A-Híd nettó 18,721 milliárdért, a Strabag nettó 19,624 milliárd forintért vállalta volna a munkát. 

A híd felújítására szánt bruttó 26,75 milliárd forint úgy áll össze, hogy az áfán túl még a kötelező 10%-os tartalékkeret és egyéb költségek is terhelik a büdzsét. A felújítási munkák megkezdése után 18 hónapig a forgalom elől teljesen le fogják zárni Budapest első kőhídját.

Szöveg: Pálinkás János; Kép: Pexels

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben