Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A nehézségek ellenére próbálják tartani az ígéreteket

Józsefváros 111 fával gazdagodott tavaly

2021. január 22. péntek

A pandémia mellett a természet is keresztülhúzta 2020-ban a számításokat. Ennek ellenére december végéig száznál több új fát sikerült elültetni a kerületben.

Körülbelül 6 centiméter törzsátmérőjű csemetéket ültetnek el új faként a kerületben, ahhoz viszont, hogy egy fa törzse elérje ezt a méretet, háromszor kell „iskolázni”. Ilyenkor a növényt kiássák a földből, gyökereiket megkurtítják, majd egy másik helyre ültetik. A gyökerek így erőteljesebbek, dúsabbak lesznek. Az „iskolázást” a termelők 4–5 évente elvégzik. Vagyis meglepő, de a frissen elültetett facsemeték legtöbbje már 15–20 éves. Nagy nehézségekbe ütközött viszont a facsemeték beszerzése – tudtuk meg a kertészmérnök Angi Istvántól, a JGK városüzemeltetési igazgató-helyettesétől. A facsemete akkor értékesíthető, ha nyugalmi állapotba került, lombját elhullajtotta, keringése szinte leállt. Tavaly ez nem a megszokott időben történt, mivel sokáig tartott a nyár, még októberben sem lehetett elkezdeni a kitermelést, azaz nem lehetett csemetét kapni a faiskolákban, s amikor pedig már lehetett, akkor is szűkösek voltak a készletek, a fajtaválaszték pedig kiszámíthatatlan. Végül a tavaly elültetett fák között van a városi környezetben klasszikusnak mondható platán, ostorfa, csörgőfa, többféle különböző növekedésű és habitusú juhar, illetve a közkedvelt tulipánfa. Ezeket mindig az adott mikrokörnyezeti tulajdonságokhoz választották: benapozottság, fahely mérete, fasori sáv szélessége, meglévő fasori állomány fajtaösszetétele. 

(Itt meg tudják nézni, hogy pontosan hova ültettek fákat: https://drive.google.com/file/d/1VVWVHtI-3GkcauiBw2BQlVY_WP8iW37O/view?usp=sharing)

Öt év gondozás 

Ám az ültetéssel nincs vége a munkának, mert a csemete öt évig még nagy figyelmet igényel. Évi 50 alkalommal öntözik őket a JGK munkatársai, a fatányért (a törzs körüli felületet a földfelszínen) is 6–8 alkalommal kapálják. Szükség szerint elvégzik a növényvédelmi feladatokat, és persze metszik, alakítják a koronájukat. A lakosság is részt vehet ebben, hiszen, ha egy-egy vödör vizet öntenek a fák tövébe, azt meghálálják. Hiába esik, akkor is kell öntözni, mert egy alkalommal 60–70 liter vizet is felvesznek a fák. A kerületben tavaly elültetett 111 fa némelyikének egészen különleges története van. Lapunk is beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére ezüst hársat ültettek a Muzsikus cigányok parkjában, illetve arról is írtunk, amikor a Kálvária téren lakó idős hölgy, Zala Ágnes adott 35 ezer forintot az önkormányzatnak faültetésre, és ebből egy hársfát ültettek az ablaka alá. Kedves története van egy harmadik fának is: egy lakó segítséget kért a polgármestertől a barátja érdekében, aki elveszítette Ali nevű kutyáját – neki szeretett volna emlékfát ültetni. A JGK Városüzemeltetési Igazgatósága vállalta a kiválasztott tulipánfa beszerzését és elültetését a Molnár Ferenc téren. Az emlékfa nagyon meghatotta a gazdit, főképp, hogy a fa mellett egy kis kőoszlopon Ali mancsnyomát is megörökítették a barátai. 

Minden a terv szerint 

„A JGK Kertészeti Irodájának tervei maradéktalanul teljesültek, sőt, az elültetett fák összátmérője meghaladja az előzetesen kalkuláltat, hisz több fa is nagyobb törzsátmérőjű az elvárt 6 centiméteresnél” – mondta Camara-Bereczki Ferenc önkormányzati képviselő, a Városüzemeltetési bizottság elnöke. „Természetesen elsődlegesen a kivágott fákat pótoltuk, majd az üres helyeket töltöttük fel. Az anyagi keretek nem csupán az elültetett fák számát határolták be, nagyon fontos a csemeték fenntartási költsége is. Felelőtlenül ültetni óriási szakmai hiba, ahogy ezt láthattuk 2012-ben a Föld Napján elültetett több tucat fa esetében, melyek jelentős része kiszáradt a nem megfelelő ültetés és a hiányos gondoskodás miatt” – tette hozzá Camara-Bereczki Ferenc. A kerület az elmúlt években nagyjából elérte a fák darabszámának lehetséges felső határát, kevés üres hely maradt, ahová ültetni lehetne. A zöldítésre vannak alternatív megoldások is, melyeket jelenleg is vizsgálnak. A kerületi fagazdálkodásnak csak egy kis része az egyedszám növelése, Camara-Bereczki szerint sokkal fontosabb a meglévő fák állapotának javítása, optimális szinten tartása, a kivágások lehetőség szerinti megelőzése. 

Szöveg: Ádám Judit, Kép: Huszár Boglárka, JGK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben