Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Listáztuk, mennyit veszített eddig a kerület

Itt a kormányzati elvonás-számláló

2021. január 22. péntek

Számlálót indított a Józsefvárosi Önkormányzat, hogy tájékoztassa a kerületben élőket arról: a különböző kormányzati elvonások és visszafogások mennyi pénzt vesznek ki az önkormányzat, így végső soron az itt élők zsebéből. Listáztuk, hogy az eddigi 4,5 milliárdos mínusz miből jött össze.

„Kormányzati elvonás-számlálót” indított el honlapján a Józsefvárosi Önkormányzat. A számláló jelenleg 4,5 milliárd forintot mutat, vagyis ez az az összeg, amit a kormányzat különböző intézkedéseivel elvont a kerülettől. Ez a pénz az önkormányzat költségvetéséből hiányzik, de valójában az itt élők zsebéből húzta ki a kormány. A 4,5 milliárd forint hatalmas összeg, de talán úgy könnyebb elképzelni, ha azt mondjuk: ez olyan, mintha mind a 77 ezer józsefvárosi lakostól – a csecsemőtől az aggastyánig – fejenként több, mint 58 ezer forintot vennének el. 

A 4,5 milliárd forint kisebb részét, 590 millió forintot a tavalyi évben államilag elvont különböző adóbevételek – gépjárműadó, idegenforgalmi adó – teszik ki, valamint az ingyenessé tett parkolás miatti bevételkiesés. Ugyanezek az adóbevétel-elvonások és parkolási díjbevétel-kiesés, valamint új elemként a helyi iparűzési adó felének állami elengedése 2021-ben 1090 millió forint mínuszt jelent az önkormányzat költségvetésében.

A legnagyobb elvonást a tavaly és idén hozott olyan kormányzati döntések jelentik, melyek fejlesztési forrásokat érintenek. Tavaly döntött a kormány arról, hogy a járványhelyzetre hivatkozva megvonja Józsefvárostól azt a korábban megítélt, de még le nem hívott összesen 1,125 milliárd forintot, amelyből önkormányzati bérlakásokat újítottak volna fel (620 millió Ft), bölcsődét és óvodát fejlesztettek volna (200 millió Ft), a Horváth Mihály téren beruházásokra költöttek volna (150 millió Ft), közbiztonsági fejlesztéseket finanszíroztak volna (95 millió Ft), és amelyből rendbe akarták hozni  a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkolóját (60 millió Ft).

Még ennél a fenti csomagnál is nagyobb összeget, mintegy 1,7 milliárd forintot érint a kormányzat legújabb, idén év elején váratlanul bejelentett döntése, mellyel az illetékes minisztérium visszafizetteti az önkormányzattal a még az előző, fideszes vezetésű időszakban elkezdett káptalanfüredi tábor-újjáépítésre szánt állami támogatás eddig fel nem használt maradékát. A képtalanfüredi tábor körüli, évek óta húzódó beruházásról, a kialakult politikiai vitáról itt írtunk

Az eddigi 4,5 milliárdos elvonás – tetézve a koronavírus-járvány miatt tavaly és idén is jelentkező többletkiadásokkal – jelentős terhet ró az önkormányzat gazdálkodására. A Józsefváros újság többször írt róla, hogy mindennek hatása nemcsak a feszített tavalyi gazdálkodásban volt érezhető, de jelentős és fájdalmas költségcsökkentő intézkedésekre kényszerül idén is az önkormányzat. Ennek első jele, hogy több kerületi intézmény működtetését nem tudja tovább finanszírozni, erről itt írtunk.

Ebben a helyzetben a kisebbségi Fidesz-frakció tagjai, illetve a kerület korábbi polgármesterei – Sára Botond és Kocsis Máté – részéről is visszatérően elhangzik, hogy 2019 őszén, az önkormányzati választás utáni átadás-átvételkor Sára 13 milliárd forinttal adta át a „kasszát” Pikónak, és felteszik a kérdést: hova ment el vajon a pénz? Csakhogy ez a pénz szinte teljesen korábbi döntésekhez kapcsolódó, folyamatban lévő feladatok fedezésére szolgált, illetve fejlesztésre, beruházásokra lekötött összeg volt, amit nem lehet másra fordítani. Ezt erősítette meg Atkári János is, az önkormányzat gazdasági tanácsadója. Közölte: „minden forint címkézve volt, összesen 200 millió forint általános tartalékkal vette át az új vezetés a kerületet - ám erről később szintén kiderült, hogy előre lekötött vállalások vannak rá”. A Fidesz részéről az is gyakori érv a „pénzbőségre”, hogy tavaly nyáron kiderült: a 2019-es év után maradványként – vagyis fel nem használt pénzként – egy 2,6 milliárdos tétel is Pikóék rendelkezésére állt. Csakhogy már tavaly júniusban úgy állt a helyzet, hogy a járványhelyzet okozta bevételkiesések és az addigi kormányzati elvonások már meg is haladták azt az összeget.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Ványi Ákos, Józsefváros újság; Grafika: Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben