Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Útban volt négy fa

13 millióba is fájhat az engedély nélküli fakivágás

2021. január 22. péntek

Nem kértek engedélyt rá, úgy vágtak ki több fát egy józsefvárosi építkezési területen. A szabálysértés nem marad büntetlenül: milliókat fizethet a kár okozója.

Kivágtak négy fát a József utca 14. szám alatti építkezésen. A fák eltűnését Ember Beáta körzeti rendész vette észre, és ő jelentette az illetékeseknek. Lapunknak úgy mesélte: korábban a munkája miatt járt azon az üres telken, és emlékezett a fákra, az egyik biztosan diófa volt. Mikor a napokban újra arra járt, a fák már nem voltak sehol.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) utánajárt a történetnek, és megállapították, hogy engedély nélkül vágták ki a telken a fákat, sőt a fák tuskóit is kiszedték. Emiatt viszont nem lehet megállapítani, hogy mekkora fákról is volt szó. Márpedig a kártalanítást és a várható szankciót befolyásolja, hogy mennyi zöldterületet tüntet el valaki illetéktelenül.

Az ilyen esetekben a kerület tavaly szigorított „zöldrendelete” minimum 40 centiméter átmérőjű fával számol, és 500 százalékos pótlásra kötelezi a szabálysértőt. Valószínű, hogy a pótlás költségét hajtják majd be, ez az összeg pedig meghaladja a 13 millió forintot. Emellé a jegyző is kiszabhat bírságot. Az eljárás még nem indult meg.

Amikor még volt fa a József utca 14. alatt (A Google Earth felvétele): 

Szöveg: Gaal Ilona; Képek: Dr. Erőss Gábor, Google Earth

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben