Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MÁSFÉL ÉVIG TART A TÉR FELÚJÍTÁSA

Blaha: kicsit más, kicsit olcsóbb, de a miénk

2021. január 23. szombat

Hamarosan indul a Blaha Lujza tér átépítése, bár sok kompromisszumot kellett kötni: másmilyen és olcsóbb is lesz, mint korábban tervezték, így néhány jó megoldásra nem futja majd. A főváros és a kormány adta össze rá a pénzt, év végére már egy része elkészül, de teljesen csak jövőre fejezik be.

Legkorábban április-májusban kezdődhet el Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a Blaha Lujza tér átépítése, mivel a tavaly decemberben kiírt közbeszerzési eljárás leendő nyertesével áprilisban terveznek szerződést kötni – közölte a beruházásért felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt (BKK). A fővárosi cég szerint mintegy másfél évig tartanak majd a munkálatok, de több részletben adják át a teret: egy része már idén év végére elkészül.

Azért kellett két részre bontani a kivitelezést, mert a beruházáshoz szükséges mintegy 2,7 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat és a kormány közösen adta össze, az állami egymilliárd forintos támogatás felhasználásának határideje viszont idén év végén lejár, tehát amit abból építenek, azzal decemberben végezni kell. Azt, hogy mi az, ami első körben elkészül, nehéz megmondani, mert végleges látványterveket sem tettek egyelőre közzé.

Ami biztos, hogy a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai bevonásával készített tervek szerint sokat javítanak a tér akadálymentességén, új gyalogos-átkelőhelyeket létesítenek, megújul a tér emblematikus eleme, a szökőkút, megnövelik a gyalogosfelületeket, megszüntetik a parkolókat.  A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre.

A projekt része a tenderkiírás szerint az 1100 m2-es aluljáró felújítása, több mint 5000 m2 térkőburkolat lerakása, látványbeton támfal, 84 darab bordó köztéri szék elhelyezése, és az említett szökőkút mellett „vízjáték fúvóka” építése is. Lesz több kerékpártámasz és hulladékgyűjtő, miközben egy külön projekt részeként megújul a Corvin Áruház homlokzata is (a tulajdonos ezt a belső átalakításokkal együtt, részben államit támogatásból végzi el).

Sok minden lesz, de számos más elem a takarékosság miatt kikerült a korábbi évek terveiből. Vagyis a tér a kezdeti, nagyon látványos tervekhez képest kicsit olcsóbb és kicsit más lesz: az aluljáró bővítése elmarad, a lentre tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet, a Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad, és a kulturális célokra tervezett pavilon is más formában, más forrásból épül meg.

A napi 200-300 ezer ember által érintett térnek már 2019 végére el kellett volna készülnie, de többször áttervezték, szűkítették a műszaki tartalmat, miközben a beruházás egyre drágult. Még 2018 tavaszán jelentette be Tarlós István akkori főpolgármester, hogy 2019 végére megújul a tér. Ám már a tervezés is elhúzódott, miközben 4 milliárdra nőtt a büdzsé, így az új fővárosi vezetés pénzügyi szempontból módosítani, szűkíteni kényszerült a terveket.

Jó lett volna például a Népszínház utcai villamosvégállomást áthelyezni a térre, ami nyilván sokkal kényelmesebb lenne a közösségi közlekedést használóknak. De a mostani felújításnál ez sem tud megvalósulni Emiatt csalódott is Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, aki a Facebookon azt írta: „marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát.”

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Huszár Boglárka és Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben