Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A VÁROS EGYETLEN KORTÁRS MŰVÉSZETI KÖNYVESBOLTJA

Könyv + Galéria – nem csak gyűjtőknek

2021. január 24. vasárnap

A Víg utca Népszínház és Bérkocsis közötti szakaszán nem sok jóra számít az ember, ezért is lepődtem meg különösen, mikor egy csinos, növényekkel díszített könyvesbolt kirakatát pillantottam meg az egyik régi társasház aljában. A szerzők és címek közül egy sem volt ismerős, ezért sokáig csak távolról figyeltem kíváncsian, mi lehet ez, míg végül bemerészkedtem az ISBN könyv + galéria nevű művészbirodalomba.

Körbenéztem, elkezdtem kinyitogatni a könyveket, és úgy éreztem, ide kellene költöznöm egy hétre, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. Istvánkó Bea, a hely tulajdonosa, alapítója és „mindenese” állítja, hogy a legtöbb vevője határozott céllal érkezik, a véletlenül betévedők pedig hamar kimenekülnek, mert nem értik a koncepciót. Azért is merte ennyire eldugott helyen megnyitni az ország egyetlen független, kortárs kiadványokkal foglalkozó boltját, mert a tudatos kincskeresőkre alapoz. 

Megteremtette az ideális munkahelyet 

Bea művészettörténészként és kurátorként végzett, jelenleg a doktoriját írja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a MOME-n. Diploma után a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületénél kezdett dolgozni, és hamar szembe találta magát a művészeti élet alapvető problémájával: az egyesület rossz anyagi helyzetével. Az az ötlete támadt, hogy értékesíti a raktárban kallódó művészeti könyveket, kiállítási katalógusokat, majd a saját könyvtáruk duplikátumait, ezért pop-up vásárokat kezdett szervezni. Felfedezett egy olyan fogékony közönséget, amely különbözött a kiállításokat, megnyitókat látogatóktól, mert ők kifejezetten a kiadványok iránt érdeklődtek. 

Közben a Labor Galériában is sikeresen futottak a független kiadványokkal kapcsolatos események fiatal művészek szervezésében, így amikor Bea pályafutása véget ért az egyesületnél, a pozitív tapasztalatokra alapozva úgy döntött, elkezd művészeti könyvekkel foglalkozni. 

„Szerettem volna egy nonprofit kiállítóhelyen dolgozni, de nem igazán találtam megfelelő intézményt, így arra jutottam, hogy saját kiállítóteret hozok létre nonprofit alapon. Ehhez viszont kellett egy olyan tevékenység is, amelynek a bevételéből fenntartom a helyet. Mivel láttam, hogy a pályázati alapon való működés bizonytalanná teszi a kulturális intézmények sorsát, és azt is, hogy nincs Budapesten kortárs művészeti kiadványokkal foglalkozó könyvesbolt, 2017-ben megalakult az ISBN” – meséli Bea.

A művészkönyv önmagában alkotás 

Nekem, laikusnak, nem teljesen világos a művészkönyv, – kiadvány fogalma, ezért Bea elmagyarázza: a művészkönyv a művész saját kiadásában megjelent, limitált példányszámú, általában számozott, sokszor szignózott könyv, amely műalkotásnak számít. Tehát nem lefényképezett szobrok vagy festmények vannak benne, hanem önmagában műtárgy. Elsősorban gyűjtők vásárolják, műtárgyakat gyűjteni ugyanis elég drága mulatság, a művészkönyvek viszont megfizethetőek, néhány ezer forinttól kaphatók. Vizuális megjelenésük általában formabontó, és nagyon sokfélék lehetnek, néhányon rögtön meg is akad a szemem. Van, amelyikhez alig merek hozzáérni, olyan igényes, finom a borítója, de többnek már a címén felnevetek, mivel a humor nem ismeretlen fogalom e kiadványok világában. 

Az első könyv, amit Bea megmutat, egy vizuális geg: egy raklap szétszerelését és összerakását mutatja be fotókon, illetve a Telep nevű szórakozóhely mellékhelyiségének falán évek alatt felgyűlt graffitigyűjteményt. „Olyan ez, mint a képregényes szubkultúra” – magyarázza Bea, aki behatóan ismeri a boltjában megtalálható összes kiadványt. „Ha nem is tudnék mindről órákat mesélni, néhány szót azért mindenképp” – mondja. A művészekkel maga tartja a kapcsolatot, ő katalogizál, tölti fel a műveket a honlapra, foglalkozik a vevőkkel, szervezi a kiállításokat – amikor nincs világjárvány, megnyitókat, beszélgetéseket is. A kiállítások egyébként most is megtekinthetők, jelenleg épp Horváth Gideon viaszból készült méhsejt installációja, jövő hónaptól pedig egy Svájcban élő orosz házaspár alkotásai lesznek láthatók. 

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben