Bodrogi Fűszeres Eszter ezúttal a pasztinákot ajánlja figyelmükbe, két izgalmas recepthez is felhasználhatják a fehérrépa „karcsúbb rokonát”.
Nem elég gazdagon kiaknázott gyökérzöldség hazánkban a pasztinák, pedig nagyon különleges levesek készíthetők belőle. Sokan fehérrépának, azaz petrezselyemgyökérnek gondolják, és bár valóban van némi hasonlóság, a pasztinák sokkal több mindenre használható, mint karcsúbb rokona. A zellerfélék családjába tartozik, és manapság talán hihetetlenül hangzik, de a burgonya térhódítása előtt rengeteg fogyott belőle. A britek a mai napig sokkal többet fogyasztanak belőle, mint mi, főleg párolva, vajon megpirítva köretként.
Könnyű felismerni a zöldségesnél, ugyanis valóban úgy néz ki, mintha egy dundi fehérrépa lenne, viszont az illata enyhébb, kevésbé jellegzetes, a tapintása pedig sokkal simább. Igazi különlegessége mégis az íze, ami sokkal édesebb, kevésbé „karcos”, mint a petrezselyemgyökérnek. Hívják paszternáknak, olaszrépának, és tévesen édesgyökérnek is. Krémlevesnek különösen alkalmas, az eleve vajas ízét szinte bármivel párosíthatjuk, amit otthon találunk és szeretünk.
CSÍPŐS PASZTINÁKLEVES
HOZZÁVALÓK 4 TÁNYÉRRA
– 4 közepes pasztinák
– 1 ek. csípős paprikakrém
– 10 dkg kéksajt, pl. gorgonzola
– 3 ek. mascarpone
– só, bors
– 10 dkg kesudió
– 1 kk. füstölt chili por
– 0,5 kk. só
ELKÉSZÍTÉSE
A pasztinákot megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy kevés sós vízben megpároljuk. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet, belemorzsoljuk a kéksajtot, hozzáadjuk a mascarponét, majd leturmixoljuk, és ha szükséges, utána ízesítjük. Annyi forró vízzel pótoljuk, hogy 1,6 liter legyen összesen. Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a kesudiót, majd még forrón összeforgatjuk a chilivel és a sóval. Amikor picit lehűlt, apróra vágjuk és némi morzsolt kék sajttal együtt a forró leves tetejére szórjuk. Ha úgy érezzük, mehet rá pirított kenyérkocka is.
TEJSZÍNES PASZTINÁKLEVES
HOZZÁVALÓK
– 4 közepes pasztinák
– 2 ek. vaj
– 1 gerezd fokhagyma
– 2 dl tejszín
– 1 dl fehérbor
– só, bors
– frissen reszelt szerecsendió
– 10 dkg kesudió
– 0,5 kk. só
– 5 dkg parmezán
– 4 ek. snidling
ELKÉSZÍTÉSE
A pasztinákot megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy kevés sós vízben megpároljuk. Hozzáadjuk a vajat, a zúzott fokhagymát, majd a tejszínt és a fehérbort. Leturmixoljuk, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy 1,6 liter legyen összesen. Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a kesudiót, majd még forrón összeforgatjuk a sóval, és amikor picit lehűlt, a reszelt parmezánnal is. Ezt szórjuk a leves tetejére az apróra vágott snidlinggel együtt.