Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

„Tíz év múlva ne ez a dal legyen”

2021. január 24. vasárnap

A Józsefvárosi Önkormányzat idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjait kérte fel, hogy a magyar kultúra napján ünnepi műsort adjanak elő a kerületi lakosoknak. Ők pedig szívesen vették a megkeresést és zenés-verses összeállítással várták az online műsor nézőit.

Ahogy 1989 óta minden évben, idén január 22-én is megemlékeztünk a magyar kultúra napjáról – a napról, amikor Kölcsey Ferenc 1823-ban letisztázta a Himnusz kéziratát. A koronavírus-járvány és a tömegrendezvények tilalma miatt az ünnepi programok – már egyre kevésbé rendhagyónak számító módon – a virtuális térbe költöztek. 

A Józsefvárosi Önkormányzat ünnepi rendezvényén a műsort a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai adták elő – a nekik is otthont adó Józsefváros közösségének. A rendezvényt az önkormányzat és a Józsefváros újság Facebook-oldala is élőben közvetítette, de a felvételt itt, cikkünkben is újra lehet nézni.

„Fontos ez a nap, mert közös kultúránk összeköt” – mondta el a műsort felvezető, az önkormányzat nevében a józsefvárosi lakosokat üdvözlő Békési Zsuzsanna sajtófőnök. Az SZFE másodéves zenész-színész szakos hallgatói által összeállított műsor koncepciója az volt, hogy egyfelől aktuális legyen, másfelől a múlt nagyjainak hangjai is felderengjenek. A színpadra vitt művek alkotói között így több kortárs alkotót is felvonultattak. 

Elhangzott Illyés Gyula Bartók című verse, József Attilától az Elégia, továbbá Hervay Gizella Űrlap című költeménye is. Zongorakísérettel felcsendült Bartók Három őszi könnycsepp című alkotása, valamint Tóth Péter többszólamú Átok című dala, továbbá Selmeczi Györgytől a Kedves, és végül Cseh Tamástól a Tangó, zárszóként pedig a Tíz év múlva című dala.

A műsort előadták: Szaplonczay Mária, Kovács Dorottya, Berkó Boglárka, Szász Gabriella, Fekete Patrícia, Varga-Járó Sára, Baranyi Emma, Kiss Boldizsár, Kerek Dávid, Sas Zoltán, Fülöp Kristóf, Szép András.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben