Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

90 ÉVE SZÜLETETT GERZSON PÁL FESTŐMŰVÉSZ

Józsefvárosiként is a Balaton festőjének tekintik

2021. január 25. hétfő

A Krúdy Gyula utca 12-ben élt és alkotott három és fél évtizeden át a magyar festészet kiemelkedő alakja, Gerzson Pál, aki az Iparművészeti Főiskola és a Képzőművészeti Egyetem tanára is volt.

Az 1931-ben, a Pécs melletti Hirden született Gerzson Pál 1953-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Domanovszky Endre, Hincz Gyula és Kmetty János voltak mesterei. A főiskola után az ELTE geometria szakán is diplomát szerzett. 

A természet, a táj állt művészi érdeklődése középpontjában. Szakítva a realista szemlélettel már az 1960-as évektől a kubizmus felé fordult. A látvány mértani, síkbéli megjelenését, a színek és fényhatások élményét megjelenítve tart együtt művészete az európai festészettel.

1969-től járt Szigligetre és vált példaképét, Egry Józsefet követve ő is a Balaton festőjévé. Táblaképek festése mellett gobelin, faintarzia, zománc és üvegablak tervezésével, valamint grafikával is foglalkozott.

A Krúdy Gyula utcai ház lakói, halálának évében, 2008-ban kezdeményezték szeretett és tisztelt szomszédjuk emléktáblájának elhelyezését.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: gerzsonpal.hu és MMA; Videó: MMA

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben