Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

A leírt év

2021. január 25. hétfő

A könyvelőmet nem ismerem. Valójában nem is az enyém, hanem egy ismerősöm könyvelője, és az ó- és újév fordulóján beszélünk súlyos adóügyeimről.

Pontosabban adóügyeim nemigen vannak, inkább az anyagi helyzetemről értekezünk, de valójában olyan sincs, mert végül mindig csak a pozitív nullánál kötök ki. A jó hír az, hogy legalább adósságom sincs, a rossz hír viszont az, sosem értem, mitől pozitív a nulla, vagy miképpen jön ki ez az ultramagas átlagkereset az országban, és oly sok embernek ugyan miből van megtakarítása. Mert ha a baráti körömet nézem, folyton egymástól kérünk kölcsön, többnyire egy húszast a hó végéig. Pörög körünkben a pénz, azt mondják, ez a kapitalizmus. A könyvelőmet személyesen tehát sose láttam, de megnyugtató személynek tűnik. Mivel áfamentes kisadózó magánvállalkozó vagyok, csalni sem tudok – bár a mai Magyarországon nem csalni igazi kihívás.

Hogy akkor az iparűzési adóval meg mi lesz? – kérdezem az év végén. Azon én ne idegeskedjem – mondja –, ebbe nem én megyek tönkre, hanem az önkormányzat. Amire majdnem azt mondtam, magamat Napóleonnak képzelve, hogy „de hát az önkormányzat én vagyok”. Legalábbis picit, és ha az elvágódik, én is mehetek legelni. Legyek én csak kúúúl, mondja ő, képzeljem magam Magyarországnak, és ha mínuszba kerülök, hisztizzek, akár a kormány az EU-nál – aztán majdcsak lesz valahogy. Tanuljak a nagyoktól. Hogy befizessem-e időben az autó után a súlyadót, hisz az is az önkori kasszáját gyarapítja? Hát azon se idegeskedjem, így a könyvelő, ha majd felszólítást kapok, kitalálunk valamit, hogy jogállamiság, Soros, globális háttérhatalom – aztán szintén lesz valami. Hogy közben tönkremegy az ország, meg a kerület? Hát költözzek külföldre, haza, úgyis onnan jöttem ide – van póthazám, nem? A közös költség meg ugyan nem tartozik az adózás tárgykörébe, na de azon izguljon a gondnok. Majd ha ránk dőlt minden, akkor elgondolkozunk. És aztán jövőre szavazunk, ahogyan szavazunk. Persze furcsa, hogy éppen egy könyvelő tanít polgári engedetlenségre, de 2020 után alighanem már semmin sincs mit csodálkozni.

Szöveg: Szerbhorváth György; Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben