Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fakivágás és pótlás a lakosság bevonásával

A Palotanegyed különleges új fái

2021. január 27. szerda

A nagyvárosi fák esetében számolni kell azzal, hogy időről időre némelyiket ki kell vágni, de az a felelős viselkedés, ha pótolják is azokat – lehetőleg a környéken élők érdekeit is figyelembe véve. Így történt ez a Rókus kórház előtti fák esetében is.

A januári szokatlanul erős madridi hóesésben annyira megsérült a spanyol főváros faállománya, hogy 80 000 fát ki kell vágni. Szerencsére ilyen extrém helyzetet mi nem tapasztaltunk Józsefvárosban, de tavaly a Rókus kórház előtt így is ki kellett vágni nyolc fát a kéregrák nevű lombpusztulást okozó gombás fertőzés miatt.

Mindig szomorú, ha ki kell vágni egy fát, de azok, akiknek ez a szakmájuk, nem közelíthetnek érzelmileg a kérdéshez – mondta lapunknak Simonyi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat kertészeti cége, a Főkert Zrt. társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője. Amikor eldöntötték, hogy a Rókus kórház előtti közterületen a beteg és elöregedett japán akácokat kivágják, a lakók részéről nagy volt a felháborodás, mert sokan érzelmileg is kötődtek a szép fákhoz.

Az Önkormányzat fontosnak tartotta, hogy egyeztessen az itt élőkkel, amiben a Főkert partner volt és hosszas konzultációs folyamat indult az önkormányzat koordinációjában, először októberi, majd decemberi fórumokkal. A fórumokon kiderült: a lakók azt szerették volna, ha ugyanolyan méretű fákat kapnának cserébe, mint amekkorák a kivágottak voltak, de ez sajnos nem megoldható, a növényeknek időre van szükségük ahhoz, hogy megnőjenek és hasonló árnyat adhassanak, mint a korábban itt álló egyedek.

A hosszas egyeztetés mégis sikertörténetnek nevezhető, mert tavaly év vége felé sikerült kompromisszumos megoldást találni. Még online konzultáció is volt, egy csoportos megbeszélés, melynek eredményeképp a nyolc kivágott fa helyére ugyanannyi különleges fát választott ki a lakóközösség. A Főkert olyan fákat javasolt, melyek várostűrőek, a környéken élők pedig az alábbiak mellett döntöttek:

1 db japán gyertyánszil (Zelkova serrata);

2 db perzsa varázsfa (Parrotia persica);

1 db tulipánfa (Liliodendron tulipifera);

1 db kislevelű hárs (Tilia cordata);

1 db mézalmácska (Amelanchier lamarkckii);

1 db hegyi juhar (Acer pseudoplatanus „Leopoldi”)

1 db kocsányos tölgy (Quercus robur „Fastigiata”).

Év végén, még a fagyok beállta előtt el is ültették a 15-20 centiméter törzsűátmérőjű növényeket, hogy legyen elég idejük tavaszig alkalmazkodni új helyükhöz.

Simonyi azt is elmondta, hogy egy budapesti fa életesélyeit és élettartamát alapvetően meghatározza, milyen környezetbe kerül. Sajnos a Rókus kórház előtti környék nem a legszerencsésebb, mert elég árnyékos, nem túl nagy és a közművek mellett két egykori itteni szükségtemető is befolyásolja a talaj tulajdonságait. Ráadásul korábban, a sétány kiépítésekor leszűkült a beültethető terület, de remélik, hogy az új fák évtizedeken át, akár 100 évig is örömet okoznak majd mindenkinek.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Nagy Dániel, Főkert

Frissítés:

Cikkünket kiegészítettük a Józsefvárosi Önkormányzatnak a lakosság bevonásában, a faültetéssel kapcsolatos egyeztetésekben végzett tevékenységével.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben