Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Országos terv nincs, a fővárosnál is áll a munka

Miért van szükség kerületi drogstratégiára?

2021. január 30. szombat

Korábban már írtunk arról, hogy lejár a kerület érvényben lévő drogstratégiája és zajlanak az előkészületek az új elkészítésére. De miért van szüksége egyáltalán a kerületnek ilyesmire? Könczöl Dávid önkormányzati képviselőt, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnökét kérdeztük.

Országos drogpolitika

Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen címmel készítette el 2013 őszére a kormányzat a 2013-2020 közötti évekre szóló szakmai cselekvési tervét, a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020-at, amely azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra kábítószer-mentessé tegye Magyarországot. A kitűzött cél realitását már kezdettől fogva kétségbe vonták a szakmai szervezetek, és most, 2021-ben elmondhatjuk, hogy a vágyott eredmény elmaradt. Sőt, egyre elterjedtebbek az olcsó kábítószerek, melyek komoly gondot jelentenek, főleg a szegényebb lakosság körében. Ha kábítószerproblémáról van szó, az ráadásul nemcsak egészségügyi és bűnügyi kérdés, hanem legalább annyira szociális is. Nem lehet a drogokról szóló diskurzusban kikerülni a hajléktalanságot, a szegények reménytelenségét akkor sem, ha a hivatalos kormánykommunikáció számára ezek nem kedvelt, talán nem is létezőnek tekintett témák.

Létezik EU-s szintű drogstratégia és cselekvési terv, mely a tagállamok számára feladatokat ír elő a drogpolitika terén. Sajnos Magyarország a rossz tanulók közé tartozik mind a drogmegelőzésben, mind a drogterápiához való hozzáférésben, illetve a terápia minőségében is. A tűcsere-programok – ahol hepatitis-szűrés is zajlik – elleni támadások pedig szintén a sereghajtók közé helyezte el Magyarországot. Amiben viszont jól teljesít Magyarország, az a drogfüggők felépülését és rehabilitációját célzó terápiás közösségek területe, ami annak is köszönhető, hogy a kormányzati stratégia fókusza is inkább ezen volt.

A hatóságok azon gyakorlata, hogy a fogyasztókra koncentráltak a kábítószerterjesztők helyett, még több problémát szült. A megelőzéssel foglalkozó szervezetek egyre inkább kiszorultak az iskolákból, a pedagógusok és a szülők pedig nem eléggé felkészültek, hogy szembenézzenek a szerhasználó fiatalok problémáival. Bár a stratégiának fontos eleme volt a prevenció, abból kevés valósult meg hatékonyan. Ezen a területen is új problémát jelentett a koronavírus-járvány. A költségvetési törvényben kábítószer-megelőzésre elkülönített pénzeket más területekre irányították, új pályázatokat pedig már ki sem írtak. A Kábítószerügyi Tanács 2020-ban nem is ülésezett, a 2013-2020 közötti stratégia értékeléséről pedig hallgatnak a szakpolitikusok. Gyakorlatilag a drogpolitika mint olyan, megszűnt.

Mi a helyzet Budapesten?

A kábítószer-problémával való őszinte szembenézés hiányát példázza Budapest hozzáállása is. 2019 elején fővárosi drogbizottságot terveztek létrehozni, Tarlós István is jóváhagyta a civilek és pártok bevonásával hónapokon át előkészített projektet, azonban a fővárosi Fidesz – a budapesti rendőrkapitánnyal egyetértésben – az utolsó pillanatban keresztbe tett a bizottság létrejöttének. Helyette megalakult a Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Ennek létrejötte örvendetes ugyan, de a szervezet valódi tartalommal való megtöltése azóta sem történt meg.

Márpedig hiába az egyes kerületek igyekezete – mondja Könczöl Dávid önkormányzati képviselő, a Momentum józsefvárosi politikusa –, nehéz kerületi választ adni a drogproblémára, az ugyanis túlnyúlik a kerülethatárokon. Tavaly május óta mégsem hívták össze a fővárosi fórumot, mely Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes irányítása alá tartozik. Van ugyan törekvés több kerület részéről – Józsefváros mellett Ferencvárosban is –, hogy változzon a budapesti kábítószerpolitika, de egyelőre falakba ütköznek. Az idei munkatervnek mindenesetre része egy fővárosi szintű javaslat kidolgozása. Könczöl szerint érdemes lenne változtatni azon a gyakorlaton is, hogy a polgármesterek vegyenek részt a fővárosi KEF ülésein, sokkal hasznosabb lenne, ha a kerületi fórumok vezetői és civil szervezetek tudnána együtt dolgozni.

Mi történik Józsefvárosban?

Még az ezredfordulón született döntés, hogy helyi szakemberek az önkormányzatokkal közösen alakítsanak ki helyi kábítószerügyi egyeztető fórumokat. Józsefvárosban ez 2011-ben meg is történt – akkor még nem létezett kerületi drogstratégia sem. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) első szakmai elnöke a Kék Pont Alapítványt is irányító Rácz József volt, akit Rimán Edina akkori alpolgármester – későbbi jegyző – hívott meg a feladatra. 

2013-ban a kerület felbontotta az együttműködési megállapodást a Kék Ponttal, és a helyi kábítószerügyi egyeztető fórumból is kizárta őket. Ferencz Orsolya fideszes képviselő, a JKEF akkori vezetője új szervezeteket vont be a fórumba. 2014 elején a fórum újjáalakult és a következő évre el is készítették Józsefváros 2015–2016 közötti kábítószerellenes stratégiáját dr. Ujhelyi Eszter szakmai vezetővel és Szomor Katalin drogkoordinátorral.

Ferencz Orsolya az önkormányzati választás után néhány hónappal, 2020 márciusában mondott le a fórum vezetéséről, az elnökséget Könczöl Dávid képviselő vette át, mellette Gávay Zoltán lett az új koordinátor, szakmai vezető pedig egyelőre nincsen. A JKEF tagjainak listája erre a linkre kattintva olvasható.

2020-ban el is kezdődött a kerületi stratégia alapjául szolgáló intézményi felmérés. A helyi stratégiának azonban igazodnia kell az országoshoz, amiből még nem született meg új. Mivel 2022-ig biztosan nem áll rendelkezésre akkora büdzsé, hogy egy átfogó vizsgálat elkészüljön, ezért nagyobb kutatás helyett inkább interjúkkal próbálkoztak a JKEF-tagok, kórházakkal együttműködve. Az intézményi felmérés bár nem reprezentatív, a kerülethez köthető intézményi – nemcsak kábítószeres, hanem általános addiktológiai – problémákat lehet így azonosítani. Sok szerhasználó viszont el sem jut az intézményekbe, így a helyzet megértéséhez a téma szakértő civil szervezeteit is érdemes bevonni. Ezeket a civil partnereket a stratégia kialakításakor hívnák majd meg a közös munkába, az intézményi felmérés csak az első lépés.

A JKEF tervezi, hogy pályázatot írjanak ki az utcai segítségnyújtás támogatására. Ilyen jelenleg is létezik, a II. János Pál pápa téren a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány végzi, de ők kimondottan a hajléktalan-ellátással kapcsolatos kábítószer témájú ügyekkel foglalkoznak. Az elmúlt év tapasztalatai alapján jól látszik, hogy az utcai jelenlétre szükség van, hiszen messze nem csak a hajléktalan embereknek vannak ilyen gondjaik. A JKEF a saját szerepét is tervezi újragondolni és átláthatóbbá tenni. A kerület vezetésének történő tanácsadáson túl a lakókat is szeretnék tájékoztató programokkal ellátni, a pedagógusképzést segíteni – igaz, ilyenekre korábban is volt példa Józsefvárosban.

A tervek szerint a JKEF költségvetését két részre osztják. A működési keret a kerületben tevékenykedő szervezetek normatív támogatását célozza, a helyben végzett szakmai munkát segíti. Ezek a civil szervezetek sokat tudnak tenni azért, hogy ne minden szociális problémát a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnak kelljen kezelni – ez anyagilag is megéri hosszabb távon. A költségvetés másik része egy olyan pénzügyi keret lenne, amire nem csak kerületi szervezetek pályázhatnak, például utcai szociális munkára. Ügyelni fognak arra is, hogy a pályázók munkáját ellenőrizzék, ezért valódi teljesítéseket, igazi szakmai munkát és azokat igazoló beszámolókat várnak el. Az új helyi kábítószerstratégia elsősorban a szerhasználók intézményi segítésére koncentrálna, az üldözés helyett sokkal inkább a felvilágosításra helyezve a hangsúlyt, miközben a drogkereskedőkkel szembeni kemény fellépést továbbra is fontosnak tartja, ám azt inkább a rendőrségre bízná.

(A cikk elkészítéséhez segítséget nyújtottak a Drogriporter cikkei.)

Szöveg: Pálinkás János; Kép: PexelsGy. Németh Erzsébet, Ványi Ákos és Józsefváros újság archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben