Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Betegeik biztonsága miatt is vállalták az oltást

A vakcina előrelépés a normális élethez

2021. január 30. szombat

Hamarosan kezdődik a lakosság koronavírus elleni oltása, közben az egészségügyben dolgozóké gyakorlatilag be is fejeződött. Budapesti kórházak munkatársait kérdeztük arról, hogyan viszonyultak az oltáshoz, oltatták-e magukat.

Február elején kezdődik az oltást kérő, a vakcinainfo.gov.hu-n már regisztrált lakosság tervszerű oltása, ami azt is jelenti, hogy a tavaly decemberben, az első körben indult, egészségügyben dolgozókat érintő oltási szakasz befejeződött. Lapunk több – teljes neve közlésének mellőzését kérő – egészségügyi dolgozót kérdezett a tapasztalatairól.

Nincs igazán rizikója

A belgyógyász orvos, Klára, azért oltatta be magát, mert reméli, hogy az nemcsak őt védi meg, hanem nagyobb biztonsággal tudja ellátni a betegeit is. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltását kapta, a vakcinát illetően nem volt benne félsz. „Ez egy szintetikus készítmény, ami gyakorlatilag ugyanannyi kockázatot jelent, mint egy orvosság. Vagy hat, vagy nem hat. Nincs több rizikója, mint például egy diftéria elleni oltásnak” – magyarázta.

Az orvos arról is beszélt: fontos, hogy olyan oltóanyagot kapott, aminek számára is megnyugtató módon elismerték a hitelességét, így ő például a Kínából vagy Oroszországból származó oltóanyaggal nem oltatta volna be magát (nyilatkozata időpontjában a két országból származó vakcina még nem kapta meg a hazai felhasználási engedélyt, de időközben mindkettőt jóváhagyta a gyógyszerészeti szakhatóság, az OGYÉI – a szerk.). Klára már megkapta a dupla oltás mindkét egységét, a második után enyhe ízületei fájdalmai és hidegrázása volt, de az is csak egy napig.

Ez kell a normális élethez

A még egyetemre járó Anna decemberben még dilemmázott, hogy kérjen-e oltóanyagot, ha lehetősége lesz rá, végül úgy döntött, beoltatja magát. Szülei is orvosként dolgoznak, otthon megbeszélték az oltás előnyeit, kimenetelének lehetőségeit, ami megkönnyítette a döntését. Azért is hajlott az oltás felé, mert fiatalként erősen szenved attól, hogy „nem lehet semmilyen szociális életet élni”. Az kevésbé zavarja, hogy maszkot kell hordania.

Úgy véli, hogy az oltóanyag elérhetősége meghatározó előrelépés annak érdekében, hogy normalizálódjon az élet, és minden visszatérhessen a régi kerékvágásba. „Nekünk ez az oktatásnál is fontos, hiszen mi is részt veszünk e betegellátásban.” Kínai vakcinával nem oltatta volna be magát ő sem. Ő még csak az oltás első részén van túl, mellékhatásokról nem számolt be, csak arról, hogy a karja fájt kicsit az oltás körüli helyen.

Másokat féltett, nem magát

Nem félt különösebben a vírusfertőzéstől, hiszen nem sorolná magát a veszélyeztetett csoportba Krisztina, aki laborosztályon dolgozik. Mint mondja, az eddigi tapasztalatai szerint nem döntötte ágynak még betegség, legfeljebb enyhe lefolyású náthája szokott lenni. Ezért például influenza ellen sosem oltatta magát. Sokkal jobban tartott viszont attól, hogy elkapva a koronavírust, másokat is megfertőzhet. 

Szerinte társadalmi felelősség kérdése, hogy aki megteheti, oltassa magát, de szerinte fontos, hogy mindenkinek legyen választási lehetősége abban, hogy milyen készítményt adatna be magának szívesen. Mint mondta, a kollégái többségében szintén beoltatták magukat, azért is, „mert a karanténozásból már mindenkinek elég volt”, és főleg, mert biztonságosnak vélték a Pfizer-oltást. Az első oltást már megkapta, de továbbra is odafigyel a higiénés szabályok betartására. Kis duzzanaton kívül egyéb tünetet nem tapasztalt. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: MTI/Czeglédi Zsolt, MTI/Szigetváry Zsolt

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben