Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új szabályok a parkolási engedélyre

Csak egy betű, de fontos változás

2021. február 02. kedd

Egyetlen betű változott a lakossági várakozási hozzájárulásról, vagyis a józsefvárosiak ingyenes helyi parkolásáról szóló rendeletben. Idén is ingyenes, de már nem lakosonként, hanem lakásonként az első autó engedélye. A második kocsi után pedig, ahogy eddig, most is fizetni kell, mutatjuk, mennyit.

Fontos változásra kell, hogy készüljenek a józsefvárosi autótulajdonosok. Eddig, a 2012 óta érvényben lévő helyi szabályozás szerint ugyanis lakosonként két várakozási hozzájárulást lehetett kiváltani, ami a kerületben az önkormányzati fenntartású közterületeken egész évben ingyenes parkolásra jogosít. Az első engedély teljesen ingyen volt, a másodikért már eddig is fizetni kellett, méghozzá a jármű környezetvédelmi besorolásának megfelelően, sávosan változó összeget: minél szennyezőbb volt a jármű, annál többet. 

Csakhogy a fenti szabályozás ellentétes volt a parkolásról szóló magasabb rendű fővárosi rendelettel, emiatt ez a gyakorlat szabálytalan volt. A Józsefvárosi Önkormányzat ezért – összhangban a fővárosi rendelettel – úgy módosította a saját szabályozását, hogy nem lakosonként, hanem lakásonként két autóra adható ki várakozási hozzájárulás. Vagyis abban a lakásban, ahol eddig egy négyfős család élt, és mindkét szülőnek volt saját autója, mindkettőjük „első” autója után ingyenes volt a várakozási hozzájárulás kiváltása, de mostantól a lakásonkénti számolás miatt a kettő közül csak az egyik kaphat teljes ingyenességet, a másodikra az engedély kiváltásáért már fizetni kell. 

Másban érdemben nem változott az önkormányzati rendelet, tehát továbbra is csak bejelentett, állandó józsefvárosi lakcímmel rendelkező lakos kérhet várakozási hozzájárulást az autójára, de arra akkor is, ha nem a sajátja, hanem a kocsi a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott, a munkáltató által üzemben tartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt autó. Nem változott az sem, hogy a második autó várakozási hozzájárulásáért mennyit kell fizetni. Ezt eddig is egy, a parkolási zónáktól függően kiszámított éves díj százalékában határozta meg a főváros rendelete a jármű környezetvédelmi besorolása alapján. 

Józsefvárosban három parkolási zóna van, ezekben más a számítás alapjául szolgáló óránkénti parkolási díj – a 4-es és 5-ös díjtételű területeken egyébként jóval kevesebb az óradíj, mint a szomszédos kerületekben. 

2. díjtételű területek: 

A Rákóczi út-József körút-Üllői út-Kálvin tér-Múzeum körút által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket. Az egy órai parkolási díj 440 Ft. Az övezetben 08:00-20:00 óra között kell parkolási díjat fizetni. 

4. díjtételű területek: 

A Rákóczi út-Baross tér-Kerepesi út-Lóvásár utca-Mosonyi utca-Festetics György utca-Fiumei út-Orczy tér-Orczy út-Nagyvárad tér-Üllői út-József körút által határolt terület, beleértve – a József körút kivételével – a határoló utakat és tereket, valamint a Lóvásár utcát. Az egy órai parkolási díj 265 Ft. Az övezetben 08:00-18:00 óra között kell parkolási díjat fizetni. 

5. díjtételű területek: 

Az Orczy tér-Orczy út-Nagyvárad tér-Üllői út-Könyves Kálmán körút-Hungária körút-Kerepesi út-Lóvásár utca-Mosonyi utca-Fiumei út által határolt terület, valamint a határoló utak közül az Üllői út, a Könyves Kálmán körút, a Hungária körút és a Kerepesi út. Az egy órai parkolási díj 175 Ft. Az övezetben 08:00-18:00 óra között kell parkolási díjat fizetni. 

A második autó várakozási hozzájárulásáért fizetendő díjat eddig is és a jövőben is az adott zóna parkolási díjának 250-szeresében állapítja meg a főváros rendelete, amit az önkormányzatnak is követnie kell. Eszerint a 2-es díjtételű területen élőknek a parkolási hozzájárulás éves díjtétele 440x250, vagyis 110 ezer Ft évente. A 4-es díjtételű területen lakóknak 265x440, vagyis 66250 Ft évente, míg az 5-ös díjtételű területen élőknek 175x250, vagyis 43750 Ft. 

Ezt a teljes összeget azonban nem kell kifizetni, mert a jármű környezetvédelmi besorolása alapján, százalékos arányban különböző mértékű díjkedvezményt ad az önkormányzat az éves összegből az alábbiak szerint: 

  • a díjkedvezmény mértéke 30%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának megfelel – ez esetben a fizetendő díj lakóhelytől, vagyis a fenti parkolási zónáktól függően 77 000, 46 375, illetve 30 625 Ft. 
  • a díjkedvezmény mértéke 50%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 4 környezetvédelmi kategóriának megfelel – ez esetben a fizetendő díj lakóhelytől, vagyis a fenti parkolási zónáktól függően 55 000, 33 125, illetve 21 875 Ft. 
  • a díjkedvezmény mértéke 70%, ha a kérelmezett gépjármű hibrid üzemű, vagy az EURO 5 környezetvédelmi kategóriának megfelel – ez esetben a fizetendő díj lakóhelytől, vagyis a fenti parkolási zónáktól függően 33 000, 19 875, illetve 13 125 Ft. 
  • a díjkedvezmény mértéke 100%, ha a kérelmezett gépjármű teljesen gáz, vagy elektromos üzemű – ez esetben a lakóhelytől, vagyis a fenti parkolási zónáktól függetlenül ennek a második autónak is teljesen ingyenes az éves várakozási hozzájárulásra feljogosító igazolása. 

Az nem változott, hogy a lakossági engedélyek kiadásáért egyéb, adminisztrációs díjat nem kell fizetni. A hozzájárulások egyenként 3000 Ft-os díját csak a nem lakossági engedélyek után kell megfizetni. Ezek az engedélyek ugyancsak kedvezményesek és többfélék lehetnek, ez szintén nem változott a korábbi gyakorlathoz képest: kérhető egészségügyi, illetve gazdálkodói várakozási hozzájárulás – előbbi ingyenes parkolásra, utóbbi pedig 50 %-os kedvezményre jogosít. 

Fontos információk! 

A rendelet módosítása 2021.01.29. napjától lép hatályba, azaz a várakozási engedélyek 2021-es igénylésekor már ez érvényes. A 2020-as engedélyek 2021. március 31-ig érvényesek, miközben az új, 2021-re érvényes várakozási hozzájárulások február 15. napjától kezdődően igényelhetők. A 2021. évre érvényes várakozási hozzájárulások kérelmezése a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) parkolási igazgatóságától internetes ügyfélablak rendszeren (https://ugyfelablak.jgk.hu) keresztül lehetséges. Amennyiben az ügyfél számára az internetes ügyintézés ezen lehetősége nem adott, elérhető a személyes ügyintézés is a parkolási igazgatóság ügyfélszolgálatán, de a járványhelyzetre való tekintettel kérik, hogy ezt csak végső esetben vegyék igénybe. Az ügyfélszolgálat címe: 1084 Budapest Német utca 17-19., nyitvatartása: hétfőn és kedden és csütörtökön 9-17 óra között, szerdán 9-18 óra között, míg pénteken 9-16 óra között. 

További részletek az önkormányzat honlapján érhetők el itt és itt.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Huszár Boglárka 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben