Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Blaha

Közeleg a Blaha Lujza tér felújítása

2021. február 03. szerda

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedő környezettel

A BKK jelentette be közleményében, hogy ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Palotanegyed kapuja, a Blaha Lujza tér. Az ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg, jelenlegi méltatlan állapotából a pezsgő városi élet központja lesz. A 2021 tavaszán kezdődő kivitelezés várhatóan másfél évig tart.

Mi történt az elmúlt évben?

A térfelújítás kiviteli tervei 2019 végére készültek el, de az utolsó hatósági engedély 2020 júniusában érkezett meg. Időközben a 2017-ben kezdett projekt és kapcsolódó beruházások költsége 4.8 milliárd forintra nőtt, ami túlterhelte a főváros költségvetését. Ezért az önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel a városháza részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a fővárosi beruházási portfóliójának forráscsökkenésére. A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársainak segítségével, valamint szakági tervezők és felelősök közreműködésével dolgozta ki a tervmódosítás szempontjait.

Ami nem változik a tervekben

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja nem változott, ez a tér élhetőségének javítása. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes, gyalogos és zöld köztér, csomópont legyen. Minőségi térépítészeti megoldások állítják vissza a tér szellemi és kulturális örökségét, hoznak létre barátságos zöld- és gyalogosfelületeket, megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat.

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedő környezettel:

·         Új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot.

·         Megtörténik az aluljáró felújítása, új, letisztult arculatot kap.

·         A téren álló egykori Népszínházra utalva megújul a Színházi emlékkő és  az emblematikus Gomba szökőkút is.

·          Két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren.  

·         Több kerékpártámasz és hulladékgyűjtő létesül.

·         A Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra.

·         A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

·         Nyilvános WC létesül a téren.

·         Magánberuházás keretében megújul a Corvin Áruház - részben állami támogatással.

Mi változik az eredeti tervekhez képest?

Mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak:

·         A kulturális célokat szolgáló pavilonépület más forrásból, külön projekt keretein belül, a Fővárosi Önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre (a szükséges közművek kiépülnek).

·         A gömbkőris-fasor értékes egyedei nem kerülnek átültetésre és további 20 fa elültetése a cél, több mint 65 új fa kap helyet a téren.

·         A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz.

·         A téren megoldódik a szabályos kerékpáros közlekedés és a Márkus Emília utca – Klauzál utca összekötés is, ezáltal erősödik a Józsefváros-Erzsébetváros kerékpáros kapcsolat.

·         A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet.

·         A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg.

·         A buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés, illetve a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt.

·         A Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések érdekében.

·         Nem lehetetlenül el sem a Rákóczi úti villamos és megállója, sem a Népszínház utcai villamospálya átvezetése a téren.

·         A Stáhly utca kétirányú marad. A Somogyi Béla utca tér felöli vége egybe épül a térrel, sétálóvá válik és teraszok létesülhetnek rajta.

 

Mikor és miből újul meg a tér?

A Blaha Lujza tér, az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítására 2.67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.  A tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a tervek módosítása és az építkezés 2021-ben kezdődik, és körülbelül másfél évet vesz igénybe. A forrás kormány által biztosított részét, 1 milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerül sor.

A felújítás tervezése és kivitelezése a Budapesti Közlekedési Központ koordinációjában valósul meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben