Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kezdődik az idősek koronavírus elleni oltása

Nem problémamentes a legidősebbek oltásának szervezése

2021. február 04. csütörtök

Rendkívül kevés időt hagyott az állam a háziorvosoknak felkészülni arra, hogy megkezdjék a legidősebbek beoltását. És az idő csak az egyik nehezítő tényező.

Érkezik a vakcina a háziorvosokhoz – adta hírül szerdán több megyéből is az MTI, hiszen aznap szállították a Moderna oltóanyagát, amivel elvileg csütörtöktől kell megkezdeni – és vasárnap befejezni – az oltásra regisztrált idősek egy részének, a legidősebbeknek a beoltását. Ám a háziorvosoknak Józsefvárosban és szerte az országban mindössze néhány nappal a tervezett start előtt, múlt hét pénteken küldte ki az oltással kapcsolatos tudnivalókat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Ráadásul nem egy, az email-fiókjukba érkező levélben, hanem a NEAK honlapján keresztül, így sokaknak a dokumentum megtalálása is gondot okozott.

Ebben a levélben kapták meg a háziorvosok azoknak a 80 év feletti, praxisukhoz tartozó időseknek az adatait, akik regisztráltak oltásra. Józsefvárosban van olyan háziorvos, akinek néhány név volt a listáján, de olyan is, akinek 60. A listáról kellett az orvosoknak kiválasztaniuk 10-10 nevet, akiknek beadják az oltást. Azért tízet, mert egyelőre csak ennyi betegre jutó vakcinát kaptak fejenként. Ezért el kellett dönteniük, melyik pácienst nem veszélyezteti a vakcina, kinek van rá leginkább szüksége, majd fel kellett hívni minden pácienst, hogy be tud-e menni az oltásra, van-e, aki bevigye, vagy menjen ki hozzá az orvos. 

A levelet nem minden orvos látta pénteken, volt, aki vasárnap jutott csak hozzá. Ám a tíz ember kiválasztását hétfőn munkaidőben meg kellett oldani, mert délután 5 órára már le is kellett adni a névsort. Versenyfutás az idővel – ez volt a feladat. A kerületben van olyan orvos, aki nem kapott listát a regisztráltakról, mert nem tudta, hogy ehhez neki korábban jelentkeznie kellett volna. Ráadásul nem elég a 10 fő beoltása, a NEAK levele további 6 páciens megnevezését is kérte szintén hétfő délutánig – ők lesznek azok, akik a megyei kórházi oltóközpontokban kapják meg az oltást, mert szükség esetén így helyben lesz az egészségügyi segítség.

Kerületünkben a Dél-Pesti Centrumkórház az oltóközpont, ide kéne a bő 40 praxisból körülbelül 240 beteget el- és hazaszállíttatni csütörtöktől vasárnapig. Mert a betegszállító megrendelése is a háziorvosok dolga. Ezek után csütörtökön kezdődhet az oltás. Ám van még egy nehézség: a kiküldött fecskendők nem a legalkalmasabbak a szükséges mennyiség felszívására, mivel túl nagyok. A háziorvosoknak az oltás után is marad adminisztrációs feladatuk: fel kell tölteni az oltást igazoló dokumentumokat. Ahogy a NEAK levele fogalmaz: „Ebben számítunk a háziorvosokra, akik az egész világon példaértékű magyar védőoltási rendszer bástyái.” 

Szöveg: Gaal Ilona; Képek: MTI/Ujvári Sándor, MTI/Mohai Balázs

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben