Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A józsefvárosiak strandja csak álom marad?

Zöld út az MTK sportközpontjának

2021. február 08. hétfő

Ha nem is újabb stadiont, de egy labdarúgó utánpótlásképző sportközpontot tervez az MTK és a kormány a jelenleg elhagyatottan álló egykori Józsefvárosi pályaudvar, illetve a régi piac területére. A korábban szintén ide tervezett strandnak egyelőre csak a helye van meg, pénz nincs rá.

Áldását adta a kormány a Józsefvárosba tervezett sportközpontra: nemrég jelent meg a kormányhatározat, miszerint a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő által elnökölt Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) sportparkot építhet – „fedett multifunkcionális sportterekkel és szabadtéri sportpályákkal” – az egykori Józsefvárosi pályaudvar, illetve a volt piac területén.

A terület a MÁV-é, vagyis tulajdonképpen az államé, a Józsefvárosi Önkormányzatnak itt nincs tulajdonjoga, így döntési joga sem. Ötletei ugyan lehetnek, de érdemi beleszólása a kerületnek nincs a terület hasznosításába. A „józsefvárosi rozsdaterületek sport- és rekreációs célú megújítását” régóta tervezik a kormány pedig már tavaly átadta a területet az MTK-nak „sportpolitikai közérdekű cél megvalósítása érdekében”. 

A témában hozott korábbi kormánydöntések ugyanakkor azt is rögzítik, hogy „biztosítani kell a Népliget, a Józsefvárosi pályaudvar és az Északi Járműjavító területén a pesti belváros felé jobb eljutási lehetőségeket biztosító, színvonalas tájépítészeti megoldásokat felvonultató gyalogos-kerékpáros sétány Ingatlanon történő átvezetését”. Vagyis az MTK-t kötelezik rá, hogy az építés során ezt a sétányt átvezessék az egykori pályaudvar illetve piac területén.

Mi lesz ez valójában?

Idén januárban az MTK honlapja is hírt adott a tervezett létesítmény(ek)ről. Ismertették Deutsch Tamás évértékelőjét, melyben az elnök nagy terveket vázolt: „Közép-Európa legmodernebb utánpótlásközpontját hozzuk létre, felépül az MTK Sportpark, a korábbi Taurus Gumigyár területén, másrészt az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén megvalósul a vadonatúj Sándor Károly Labdarúgó Akadémia is”. 

„A Kerepesi úton, az MTK Sportparkban tucatnál is több sportág, ezernél is több sportolója lelhet otthonra, a lehető legmagasabb színvonalat biztosító körülmények között, míg a Józsefvárosi pályaudvaron felépül a legjobb magyar labdarúgó akadémia, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia új létesítményegyüttese”- ígérte Deutsch, előbbit 2023-ra, utóbbit 2022-re.

Csak a kiváltságosak?

A pályaudvar területére tervezett labdarúgó akadémiai sportközpontról az MTK projektigazgatója nemrég részleteket is elárult a Hírnyolc-nak. Görözdi György nyilatkozatából kiderül, hogy alapvetően az MTK saját sportolói számára épül a pályakomplexum, bár – tette hozzá – terveik között szerepel, hogy a kerületi hátrányos helyzetű gyerekeknek is elérhető legyen itt a mozgás. 

A konkrét kérdést, hogy külsősök is használhatják-e majd a területet, Görözdi megkerülte, és arról beszélt, hogy „adni akarnak” a környékbelieknek azzal, hogy őket is várják az NB1-es klubjukba, illetve szeretnének megállapodni fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezetekkel, (ő a „fogyatékos szervezetek” kifejezést használta), akiken keresztül ingyenes, de nem részletezett szolgáltatásokat biztosítanának. 

Mi lesz a stranddal?

A tervek szerint az MTK sportkomplexuma csak az egykori pályaudvar területének egy részét foglalná el, mellette elvileg maradna beépítetlen terület, amelyet akár a Józsefvárosi Önkormányzat is hasznosíthatna a kerületben élők számára. Erre már évekkel ezelőtt konkrét terveket is szőtt a kerület akkori, fideszes vezetése az Orbán-kormánnyal. Már akkor, 2018-ban a terv része volt az MTK utánpótlás-sporttelepe, de mellette – Kocsis Máté volt polgármester, Sára Botond akkori polgármester és a fővárosi gyógyfürdőcég képviselőjének közös bejelentése alapján – tízmedencés, mintegy félezer ember befogadására alkalmas strand- és gyógyfürdő építését tervezte a kerület az állammal összefogva. 

Évekkel ezelőtt elkészültek a fürdő látványtervei is, és a Józsefváros újság is beszámolt 2019 őszén arról, ahogy Sára Botond polgármester termálvíz után kutató munkásokkal megtekintette a területet (a próbafúrásokra az önkormányzat 8, az állam 200 millió forintot költött). (https://old.jozsefvaros.hu/hir/7366/zajlik-a-kutfuras-a-tervezett-jozsefvarosi-strand-teruleten) Csakhogy ez ügyben végül nem történt előrelépés, és ami a legfontosabb: az építkezéshez korábban remélt állami támogatásról sincs hír. Az új kerületi vezetés – Pikó András polgármester és Rádai Dániel alpolgármester – is több lakossági fórumon, interjúban beszélt arról, hogy a projekt mögött pillanatnyilag „nincs pénz”.

Szerző: Ádám Judit; Képek: epiteszforum.hu, Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben