Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Összeférhetetlen lehet ez a képviselőséggel?

Nagykövet lett Ferencz Orsolya

2021. február 08. hétfő

Nemrég nagykövetté nevezte ki az államfő Ferencz Orsolyát, a kerület fideszes önkormányzati képviselőjét. A politikus azonban nem utazik külföldre, tényleges külszolgálatot nem lát majd el, a kinevezés inkább csak egy cím, ami űrkutatási miniszteri biztosi munkáját segítheti. Ettől azonban még felmerül a friss kinevezés képviselői tisztséggel való összeférhetetlensége.

Nem volt nagy sajtóvisszhangja annak, hogy Áder János köztársasági elnöke tavaly december 31-i határozatával nagykövetté nevezte ki Józsefváros egyik fideszes önkormányzati képviselőjét, Ferencz Orsolyát. Talán azért sem került az államfő döntése és a képviselő új feladata a figyelem középpontjába, mert mint lapunk megtudta: a kinevezés tényleges külszolgálattal nem jár, vagyis Ferencz Orsolya nem utazik ki egy másik országba, hogy ott nagykövetként hazánkat képviselje.

Áder János határozata, amely pontosan úgy szól, hogy „rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté” nevezi ki Ferencz Orsolyát, információink szerint nem diplomáciai lépés, inkább egy gesztus, ami segíteni hivatott a képviselőnek az űrkutatásért felelős miniszteri biztosként végzett munkáját külföldön ellátni. Ezt erősíti, hogy vele együtt az óév utolsó napján több más olyan miniszteri biztos is megkapta ugyanezt a címet, akinek miniszteri biztosi munkája aktív külkapcsolatok ápolásával jár.

A kinevezés – amely értesüléseink szerint külön javadalmazással illetve tiszteletdíjjal nem jár –  okairól és előzményeiről írásban kérdeztük Ferencz Orsolyát, ám a rendelkezésére álló több mint négy napban, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle semmilyen választ – ha mégis reagál megkeresésünkre, cikkünket frissítjük, vagy új cikkel jelentkezünk.

Pedig kíváncsiak voltunk, ezért azt is megkérdeztük a képviselőtől, hogy szerinte nagyköveti kinevezése összeférhetetlen-e a képviselői tisztségével. Az önkormányzati képviselőkre vonatkozó törvény ugyanis úgy fogalmaz: önkormányzati képviselő nem tölthet be olyan tisztséget, „amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától kapta”. A nagyköveti kinevezést márpedig Ferencz Orsolya a köztársasági elnöktől kapta. 

Az összeférhetetlenség jogi megítélése úgy tudjuk, nem csak lapunkat érdekli: Józsefváros jegyzője is hivatalos iratban kérte a képviselőt, hogy nyilatkozzon álláspontjáról. Ám az erre adott válaszáról is hiába kérdeztük a képviselőt. A törvény szerint amúgy a képviselőnek az összeférhetetlenséget jelentő kinevezéstől számított 30 napon belül le kell mondania valamelyik tisztségéről a kettő közül. Ha nem teszi, az önkormányzat bármely képviselője vagy bizottsága indítványozhatja, hogy a képviselőtestület mondja ki az összeférhetetlenséget. Ezt a határozatot azonban az érintett a bíróságon támadhatja meg, de a közigazgatási bírósági döntés ellen is lehet fellebbezni.

Az összeférhetetlenség megítélése alighanem jogi vita tárgya lesz. A jogszabály ugyanis felmentést ad az összeférhetetlenség alól, ha a képviselő „ezen megbízatás keretében tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet lát el”. Ferencz Orsolyánál a tudományos tevékenység pedig könnyen összekapcsolható az űrkutatásért felelős miniszteri biztosi munkájával, amellyel összefüggésben a nagyköveti kinevezése is történt.

Ezt a logikát erősíti, hogy Ferencz Orsolyának már a miniszteri biztosi tevékenysége is összeférhetetlen kellene, hogy legyen a képviselői munkájával, mivel azt a kinevezését is az idézett törvény tilalma alá eső személytől, a kormány tagjától, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztertől kapta. Legelőször 2018-ban egy évre, majd 2019-ben újabb egy évre, a tavalyi meghosszabbítás pedig már két évre szólt. A 2019-es és 2020-as meghosszabbítások szövegében pedig Ferencz Orsolya miniszteri biztosi feladatainak felsorolásánál mindig szerepel a „tudományos szempontból” kitétel (az első, 2018-as kinevezéséről szóló határozat szövegében még nem).

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben