Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Káptalanfüred

Az önkormányzat továbbra is elkötelezett a józsefvárosi gyerekek érdekei mellett

2021. február 15. hétfő

A kormány fel kívánja mondani a kerülettel megkötött támogatási szerződést és visszaköveteli az 1,7 milliárd forint állami támogatást.

Pikó András, Józsefváros polgármestere négy hete levelet írt Kásler Miklós miniszter és Kocsis Máté országgyűlési képviselő uraknak, melyben kezdeményezte, hogy haladéktalanul üljünk le tárgyalni a káptalanfüredi gyereküdülő további sorsáról, a 2015-ben megkezdett beruházás befejezéséről. Miután a levél válasz nélkül maradt, az utolsó hivatalos kormányzati álláspontnak a Szabó Tünde helyettes államtitkár december 15-i levelében közölteket tekinti az Önkormányzat: a kormány  fel kívánja mondani a kerülettel megkötött támogatási szerződést és visszaköveteli az 1,7 milliárd forint állami támogatást. Az elszámolás érdekében szükséges munkát elkezdtük, a pénzt pedig visszafizetjük az államnak.

1.    Azok a közlések, amelyek szerint a káptalanfüredi gyermektábort valakik „megmentették” és az állami támogatást „biztosították”, valóságtartalommal nem rendelkeznek.

2.    Az Önkormányzat előző vezetése által megrendelt tervekről az állami Beruházási Ügynökség írásba adta, hogy alkalmatlanok a közbeszerzési eljárás megindítására - a jelenlegi vezetés ezt a helyzetet igyekezett a kormányzati szereplőkkel együttműködésben orvosolni. Ezután érkezett a támogatási szerződés felmondásával kapcsolatos kormányzati értesítés.

3.     Önkormányzatunk, ahogy eddig, úgy ezután is elkötelezett a káptalanfüredi gyerektábor befejezésében. Ezt követeli a józsefvárosi gyerekek érdeke, ennek tettünk eleget, amikor tavaly az állami partnerek észrevétele alapján és tudtával kezdeményeztük a beruházás műszaki kérdéseinek rendezését, miután a minisztériummal egyeztetve, határidő-módosítást kértünk.

4.      Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a kormány megváltoztatta a szándékát, azonban ez nem változtatja meg az önkormányzat szándékait és elköteleződését a józsefvárosi családok szolgálata iránt.

5.     Ezért, miközben az állami támogatást visszafizetjük, az elszámolást elvégezzük, egyúttal kezdeményeztük az új támogatási szerződés megkötését előkészítő szakmai tárgyalások elindítását. Ennek érdekében Rádai Dániel kerületfejlesztésért felelős alpolgármester egy hete levelet intézett Sárfalvi Péter helyettes államtitkárnak, megjelölve azokat a szakmai és műszaki tartalmat érintő kérdéseket, melyek esetében a közös válaszok megtalálása megalapozhatja az állam és az önkormányzat új támogatási szerződésben megvalósuló együttműködését.

Várjuk a választ és bízunk a konstruktív szakmai egyeztetések sikerében, mert ez garantálja azt, hogy a józsefvárosi gyerekek 2015 után végre ismét a saját balatoni gyerektáborunkban tölthessék a vakációjukat. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben