Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Költségvetés

Nyilvános Józsefváros 2021-es költségvetési tervezete

2021. február 17. szerda

A hét elejétől olvasható a kerület 2021-es tervezett költségvetése, melyet várhatóan február 25-én fogad el a Józsefvárosi Önkormányzat nevében a veszélyhelyzet alatt eljáró polgármester

A Józsefvárosi Önkormányzat honlapján a hét elejétől olvasható a kerület 2021-es tervezett költségvetése, melyet várhatóan február 25-én fogad el a Józsefvárosi Önkormányzat nevében a veszélyhelyzet alatt eljáró polgármester. Célunk, hogy a körülmények ellenére is a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítsuk a költségvetés tartalmával kapcsolatban, a kerületben valamennyi párt képviselőivel egyeztettünk, és részletesen bemutatjuk számukra is a költségvetést. Emellett a honlapon és felületeinken részletes tájékoztatókat teszünk közzé, márciusban pedig online fogadóórát szentelünk a kerület költségvetésének. 

Míg 2020 a fenntarthatóság és felelősség éve volt, azaz célunk egy olyan költségvetés összeállítása volt, amely egyensúlyi helyzetbe hozza a jelentős egyensúlyhiánnyal küzdő kerületi gazdálkodást, az elmúlt egy év jelentősen átalakította feladatainkat és lehetőségeinket is.

Fontos megjegyezni, hogy míg a koronavírus gazdasági hatásai súlyosan érintik mind a kerületi lakók, vállalkozások, mind az önkormányzat pénzügyi helyzetét, a Józsefváros gazdálkodására mért súlyos csapás kettős: az elmúlt időszak kormányzati intézkedései ahelyett, hogy kompenzálták volna ezeket a károkat, tovább mélyítették a válságot. Ennek a kettős csapásnak a következménye, hogy 2020 végére egy 2,7 milliárd forintos hiány alakult ki, amelynek kezelésére számos döntést meg kellett hoznunk. 

Nem csak az elvonások súlyos mértéke, hanem a kormányzati magatartás kiszámíthatatlansága is arra ösztönöz minket, hogy a lehető legfelelősebben gazdálkodva megvédjük a kerületet a bizonytalanságnak való kitettségtől.

Ezért a 2021-es költségvetés célja, hogy megvédjük Józsefvárost: megvédjük a koronavírus-járvány okozta gazdasági károktól, de megvédjük attól a kormányzati elvonás-sorozattól is, ami csődközeli helyzetbe sodorta a kerület költségvetését.

A költségvetés közérthető leírását itt olvashatja: Józsefváros 2021-es költségvetési tervezete

A költségvetési rendelettervezetet itt találja: költségvetés 2021

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben