Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Legördült a gyártósorról az első új bicikli

Megújul a MOL Bubi

2021. február 18. csütörtök

November végén bevonták a közterületekről Budapesten a MOL Bubi közbringáit, de tavasszal, megújulva térnek vissza. Egyszerűbb, több kedvezményt nyújtó rendszert és új, könnyebb bringákat ígérnek. Az új kerékpárt Karácsony Gergely főpolgármester próbálta ki a gyárban.

Már tavaly májusban szó volt a MOL Bubi névre hallgató budapesti közbringarendszer megújításáról, azzal a céllal, hogy a Bubi a közösségi közlekedés teljes értékű tagjaivá váljon, valós alternatívát kínálva a tömegközlekedőknek és autósoknak, hogy így többen pattanjanak kerékpárra. Új applikációt és könnyebben használható, átláthatóbb rendszert ígértek. December 23-án alá is írták a szerződést a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt.-vel a megújuló rendszer fejlesztésére és üzemeltetésére.

Maradnak a kedvezmények?

A koronavírus-járvány miatt tavaly március 15-től jelentősen csökkentett, már-már jelképes, 100 forintos kedvezményes áron lehetett igénybe venni a bicikliket. Ez sokakat buzdított a kipróbálásra, májusig a regisztrált felhasználók száma át is lépte a százezret.  

A 100 forintos árat azonban jövő tavasztól nem tudják tartani, de jelentős kedvezményeket ígérnek, különösen a BKK-bérleteseknek. Azok, akik tavaly október 28-a után vásároltak Bubi bérletet, vagy negyedéves, féléves bérlettel rendelkeznek, azoknak visszatérítik a bérlet árát a novemberi leállás miatt. Tervezik, hogy kidolgoznak egy új, céges tarifarendszert is.

Mi újul meg?

A felhasználói igények és szokások megváltozása miatt a mobilalkalmazás, amivel a Bubit igénybe lehet venni, mindenképp teljesen megújul, felhasználóbarátabb és gyorsabb lesz.

Az eddigi 158 gyűjtőállomáson elérhető összesen 2017 darab, meglehetősen nehéz, lassú és kissé régimódi bicikli helyett 1200 új, könnyebb – 21,4 kg saját tömegű –, fújt gumikkal felszerelt, könnyebben tekerhető, gyorsabb kerékpár áll majd rendelkezésre. 

A gyűjtőállomások számát is tervezik növelni, illetve néhányat át is helyeznek majd. A biciklik ugyanúgy, ahogy eddig, az év minden napján, 0-24 órában elérhetőek. A tarifarendszer teljesen átalakul, de a BKK ígérete mindenki számára elérhető áron szeretnék kínálni a szolgáltatást.

Gyártják az újakat

Legördült a gyártósorról az első új MOL Bubi kerékpár – adta hírül a minap Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgámester az új MOL Bubi biciklik prototípusát egy gyárlátogatáson ki is próbálta a Csepel Zrt. üzemében.

„A járvány ideje óta egyre többen pattannak biciklire Budapestre. A megváltozott közlekedési szokásokhoz alkalmazkodva teljesen megújul a MOL Bubi. Tavasszal már egy modernebb, fenntartható közbringarendszert használhatnak a fővárosban közlekedők. Ma a Csepeli gyárban jártam, ahol már készülnek az új kerékpárok, amelyek hamarosan kint lesznek az utcákon is.”

Szöveg: Ádám Judit; Képek: MOL Bubi, Józsefváros újság, Fővárosi Önkormányzat 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben