Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Helyreállítják az eredeti homlokzatot

Levetette csúf álarcát a Corvin Áruház

2021. február 18. csütörtök

Lekerült a Blaha Lujza téri Corvin Áruházról az a védőháló illetve fólia, amely az utólagos burkolati elemek eltávolítása óta takarta az épület homlokzatát. Így most már látható az ingatlan eredeti kinézete, hamarosan pedig az egész épület a régi pompáját visszahozva újul meg.

Nem takarja már fólia, illetve védőháló a Blaha Lujza tér ikonikus épülete, a Corvin Áruház homlokzatát. Az, hogy ezek lekerültek, azt jelzi, hogy hamarosan kezdődhet az épület külső megújulása. Addig is láthatóvá válik az ingatlan eredeti kinézete, amelyet 2018-as elbontásáig alumíniumborítás takart. Még mostani, romos állapotában is érzékelteti egykori szépségét.

Mint arról a Józsefváros újság is beszámolt, a Corvin Áruház épülete kívül-belül megújul, méghozzá a Blaha Lujza tér tavasszal kezdődő átépítésével párhuzamosan. Az áruház visszanyeri eredeti formáját, a tulajdonos a belső átalakításokkal együtt – 300 millió forintos állami támogatás felhasználásával – újítja meg a Corvin Áruház homlokzatát is.

A Corvin Áruház régóta árnyéka volt már önmagának, pedig 95 évvel ezelőtt, amikor megnyitott, igazi „pláza” volt. Korábbi cikkünkben felelevenítettük, hogy az áruházat a hamburgi Emden és fiai cég alapította. A 17 ezer négyzetméteres, ötszintes épületet a „modernségével úttörő megoldásokat alkalmazó” Reiss Zoltán tervezte. Az egyemeletes palota képét mutató klasszicizáló homlokzat 4 emeletet takar. 

Az első igazgató, Lewin Miksa „speciális szaküzletek elmés közösségének” nevezte a projektet, ami a mai plázák definíciója is. Ruhabolt, kalapszalon, méteráru és háztartási üzlet, szőnyegbolt, vasúti- és színházjegy irodák, gyorsfényképész, sőt, étterem és kávéház is volt az áruházban. Délután szalonzenét játszott a zenekar, divatbemutatókat, művészeti kiállításokat is rendeztek. 

1931-ben – amikor már 52 osztály és 33 kirakat csábította a vásárlót – beindították az ország első mozgólépcsőjét is. „Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja” – írta a Pesti Hírlap 1930-ban. A Corvin hatalmas kereskedelmi siker lett.

Az áruház fényes időszaka 1944-ig tartott, a háborúban tűz és fosztogatás martaléka lett. 1947-ben a Szovjet Javakat Kezelő Hivatal tette rá a kezét. 1952-ben került a magyar állam birtokába, és az Állami Áruházak Budapest Nagyáruházaként működött tovább. Az évi 6 millió vásárló „népgazdasági érdek” volt, de az épület felújítása elmaradt, 1956-ban pedig ismét károkat szenvedett.

1966-tól az épület a Centrum Áruházak Vállalathoz került. Népszerű reklámszlogenje – Minden szinten szinte minden! – a múltat idézte. Még akkor is az ország legjobb áruháza volt, de csak árnyéka régi önmagának. A romos homlokzatra közben alumíniumborítást tettek. Az 1990-es években a Skála tulajdonába került, de a siker már elkerülte. A 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Ványi Ákos, Fortepan / Balla Demeter, Bojár Sándor és Hegyi Zsolt

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben