Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ideje lépnie a fővárosnak kábítószerügyben

Pikó András és Könczöl Dávid a józsefvárosi droghelyzetről

2021. február 18. csütörtök

Két kerületi politikust, Pikó András polgármestert és Könczöl Dávid önkormányzati képviselőt, a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetőjét kérdezte a Drogriporter blog online videós interjúban arról, melyek a józsefvárosi tapasztalatok és eredmények.

A Józsefváros újság is többször foglalkozott mostanában azzal a témával, hogy mi történik mostanában a kerületben kábítószer fronton. Beszámoltunk egy januári rendőri akció hátteréről, amikor terjesztőket kapcsoltak le a Palotanegyedben, illetve a készülő kerületi drogstratégiáról faggattuk az illetékest. A Drogriporter blog vezetője, Sárosi Péter őszintén beszélgetett a témáról két kerületi politikussal, Pikó András polgármesterrel és Könczöl Dávid képviselővel, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) vezetőjével.

A józsefvárosi droghelyzetről Könczöl Dávid azt mondta, tavaly romló tendenciát látott, aminek fő oka a koronavírus-járvány. A pandémia gazdasági következményei, a bezártság okozta frusztráció, az összezártság és a családon belüli problémák az olcsón és könnyen elérhető kábítószerek felé terelnek egyeseket. 

Az intravénás drogfogyasztás területén ugyanakkor sokkal jobbak az eredmények a tíz évvel ezelőtti átlaghoz képest, erre utalnak a számok is: a városüzemeltetési cég egyik munkatársa gyűjti be a közterületeken található eldobott injekciós tűket, és pontos kimutatást vezet erről, mielőtt azokat megsemmisítik. A műsorban Sárosi Péter megjegyezte: az intravénás használat csökkenése nem a kerületi tűcsere-program megszűnése miatt van, ez egy országosan megfigyelhető trend.

Pikó András arról beszélt, hogy az utcai droghasználat komplex szociális probléma, és hogy az emberek egyre inkább valódi megoldásokat szeretnének. Akárcsak a hajléktalan emberek, a köztéri drogfogyasztók látványa is megrázza a kerületieket. De egyre kevesebb olyan dühös kiszólást hall, hogy „a polgármester takarítsa innen el ezeket az embereket”. A kerület lakói olyan megoldást szeretnének, ami a politika által generált, szankciókat hangsúlyozó, ám kudarcos diskurzuson túlmutat végre.

Pikó a legaggasztóbbnak azt látja, ahogyan ellehetetlenült a racionális beszélgetés a témáról, és ahogyan átvette a párbeszéd helyét a politikai manipuláció. Bár javulónak látja a tendenciát, még nem nagyon tudja elképzelni, hogy valódi szakmai párbeszéd folyjon a kábítószer problémáról, amit sokféleképpen lehet kezelni, és jó lenne végig gondolni, hogyan lenne érdemes. De a tűcsere ma tabutéma a kerületben – mondta.

Könczöl elmondta, hogy a JKEF átalakítása lezajlott, a finanszírozási formát is átalakították. Végre van olyan pályázati alap, melynek a fókuszába az utcai segítségnyújtás kerül. Az eddigi, főleg rendészeti szemléletmóddal szakítottak, de megőrizték a rendőrséggel való együttműködést. Jó példaként említette a januári dealer-elfogást, amikor nem a szerhasználókra „utaztak” a rendőrök, hanem a terjesztőkre. 

Pikó szerint tartózkodni kell az olyan mondatoktól, mint hogy „Józsefvárosban betiltottuk a drogot”, mert bár lehet tagadni, de van, hogy a Diószegi utca régi házaiban 3-4 generáció együtt herbálozik a családban. Ez azonban lakhatási, szegénységi, munkaerőpiaci és szociálpolitikai probléma egyszerre – erre pedig szerinte nem lehet azzal reagálni, hogy a rendőrség lecsap ezekre az emberekre.

A drogprobléma túlnyúlik a kerületek határain – állapította meg Sárosi, aki a téma szakértőjeként azt tapasztalta, hogy a jelenlegi fővárosi vezetésről lepattannak a javaslataikkal. Pikó ebben egy rosszul értelmezett óvatosságot lát. A helyzettel, ami nyáron egész Budapesten tapasztalható volt – dizájner drogok fogyasztói lepték el a fővárost – látványosan nem foglalkozott a városvezetés. Úgy véli, még egy ilyen nyár, és annak jelentős politikai kockázatai lesznek. 

Ha másért nem, akkor emiatt kellene végre szembenéznie Budapestnek a drogproblémával. Le kell ülni a civil szakemberekkel, kidolgozni egy fővárosi egyeztető fórumot, pénzügyi forrásokat rendelve mögé. El kell végre kezdeni ezt a munkát – mondta Pikó, aki reméli, hogy a közvélemény nyomásával végre beindul a munka. Könczöl szerint is tartozása van e témában a politikának, ezért is sürgeti, hogy júniusig kezdődjék el a közös fővárosi munka.

A cikkbe beágyazott videóban az egész beszélgetés visszanézhető.

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Fotók: Pexels, Flickr; Drogriporter, Ványi Ákos, Józseváros újság (Baranyai Attila)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben