Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A helyhatóságok az elvont iparűzési adó kompenzálását várják

Alkotmánybíróság: a kormány nem foszthatja ki az önkormányzatokat

2021. február 19. péntek

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a kormány nem veheti el úgy a helyi iparűzési adót, hogy azzal ellehetetlenítse az adott önkormányzat működését. A főpolgármester bizakodó, hogy ezek után eredményesek lesznek a kormányzattal való tárgyalások.

Az Alkotmánybíróság pénteken kimondta, hogy a kormány nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az alkotmányosan védett feladatköreiket. A döntés előzménye: Göd ellenzéki polgármestere élt alkotmányjogi panasszal, amiért a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva különleges gazdasági övezetté alakította a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát átadta a fideszes többségű Pest megyei önkormányzatnak.

„A testület szerint ugyan nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatellátást, a közszolgáltatások nyújtását veszélyeztesse.” – értelmezte a döntést Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán, és levonta a következtetést: „immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatunk: a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.” 

Karácsony abban bízik, hogy a megkezdődik a párbeszéd a kormánnyal a főváros kompenzációjáról, hiszen meghívót kapott Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől. 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vezetői néhány napja már jártak egyeztetésen a miniszternél, azonos témában. Követeléseik a következők voltak:

  • A kormány teljes mértékben kompenzálja a nagyobb településeket az elvont hipa-bevételek miatt, ugyanúgy, mint a 25 ezresnél kisebb településeket.
  • Essen szó a járvánnyal kapcsolatos kiadások kompenzációjáról.
  • A gépjárműadó-bevételeket a kormány adja vissza az önkormányzatoknak.  

Gulyás Gergely meghallgatta a MÖSZ képviselőit, és azt válaszolta, hogy külön, valamennyi településsel tárgyalni fognak: először a megyei jogú városok, majd a jövő héten a budapesti kerületek polgármestereivel. 

Gémesi György, a MÖSZ elnöke a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta: „Egyik kérésük sem teljesült, Gulyás Gergely azt közölte, hogy nincs felhatalmazva a kormánydöntés átírására.”

Szöveg: Gaal Ilona Képek: MTI/Szigetváry Zsolt, Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben