Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Tökéletes farsangi fánk

2021. február 22. hétfő

Bodrogi Fűszeres Eszter ezúttal a „tökéletes” farsangi fánkot ajánlja figyelmükbe.

A farsang a vízkereszttől, vagyis január 6-tól a nagyböjt kezdetéig tartó időszakot jelenti. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”, amikor álarcosbálokat, mulatságokat tartanak országszerte. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap tulajdonképpen egy ősi télbúcsúztató rítus is. Sok helyen ilyenkor rendezik meg a híres karneválokat, mint amilyen a riói és a velencei karnevál, hazánkban pedig a farsangi időszak legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Ha idén nem is mulathatunk együtt, azért a finom farsangi fánkot kár lenne kihagyni. 

Sokan félnek a fánksütéstől, pedig az igazi szalagos fánknak egyetlen titka van: engedni kell, hogy a tészta teljesen megkeljen sütés előtt. Ha a fánk valóban annyira megkelt ugyanis, amennyire szükséges, akkor nem tud sütés közben a felénél jobban belemerülni az olajba, és így mindig marad a közepén egy halványabb csík, amire minden háziasszony annyira büszke: a szalag. Ahhoz, hogy a tészta jól megkelhessen, figyeljünk arra, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen. A tojást és a tejet órákkal a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, a lisztet pedig érdemes pár másodpercre a mikróba tenni, majd átszitálni. Így több levegő tapad a lisztszemcsékhez, és az élesztő is hatékonyabban tud dolgozni. 

FARSANGI FÁNK 

HOZZÁVALÓK 

● 50 dkg liszt 

● 2 dl langyos tej 

● 5 dkg élesztő 

● 5 dkg porcukor 

● 1 kk só 

● 5 dkg olvasztott, de nem forró vaj 

● 3 db tojássárgája 

● 1 tojás 

● 0,5 dl rum 

● 1 narancs reszelt héja 

● 1 l olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉSE 

A lisztet szitáljuk a dagasztógép táljába. Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtassuk fel a langyos tejben, majd öntsük a liszthez. Adjuk hozzá a sót, a folyékony vajat, a tojások sárgáját, a rumot és a narancs reszelt héját. Nagyon alaposan dolgozzuk ki, lassú fokozaton. Dagasztógép hiányában mindezt kézzel kell megtennünk, de az időt akkor se spórolhatjuk meg. A tésztát letakarva langyos helyen kelesszük duplájára, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra. Szaggassunk belőle fánkokat, majd a közepébe nyomjunk mélyedést, ide kerül majd sütés után a lekvár. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk még fél órát kelni. Egy nagyobb lábosban 180 fokra forrósítsuk fel az olajat, és egyszerre csak 2-4 darabot kezdjünk sütni. Ez az edény méretétől függ, de az biztos, hogy sok hely kell a fánknak! Mikor az egyik fele szép piros lett, akkor fordítsuk meg, és fedjük le. Érdemes üveg fedőt használni, hogy lássuk, és nehogy elégessük a fánkot. A kész fánkokat csepegtessük le papírtörlőn, töltsük meg lekvárral vagy szórjuk meg porcukorral. Frissen fogyasszuk el, akkor a legfinomabb!  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben