Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ELKAPTÁK A TOLVAJOKAT

Lebuktatták a zsebeseket a térfigyelők

2021. február 22. hétfő

Elkapták a villamoson azt a két zsebtolvajt, akik február 3-án több nőt, köztük egy kisgyermekes anyukát is megpróbáltak kizsebelni Józsefvárosban. A fővárosi zseblopási alosztály nyomozói a térfigyelő kamerán keresztül szúrták ki a két férfit.

A térfigyelő kamerák felvételei sokszor nyújtanak segítséget a zsaruk számára a bűncselekmények tisztázásához. A BRFK zseblopási alosztály nyomozói valószínűsítették, hogy az egyik kamera néhány nappal korábban rögzített egy lopást, ezért az egyik nyomozó ezeket a felvételeket vizsgálta éppen, amikor észrevett valamit az egyik kijelzőn – írta a Zsaru magazin. 

– Ahogy a képernyőt figyeltem, jobbra pillantottam, és az egyik monitoron észrevettem egy férfit, R. Imrét, aki nem volt ismeretlen a rendőrség előtt. Értesítettem a kollégákat, én pedig a kamerákon figyeltem tovább az eseményeket – magyarázta az egyik nyomozó. – Egyértelmű volt, hogy zseblopásra készül. Megfigyelte az embereket, ruhájukat, értéktárgyaikat. Nézte, hogyan viszik a táskát, mi van náluk. Könnyen elvehető értéktárgyakat keresett. Egy nőt szúrt ki magának, akit követni kezdett a Blaha Lujza téri villamosmegállóba, majd felszállt vele együtt a szerelvényre.

A nő, karjában egy csecsemővel, a Harminckettesek terénél leszállt, ugyanígy tett R. Imre is. Miközben a férfi a fiatalasszony mögé helyezkedett, sáljával eltakarta a kezét, és benyúlt a nő zsebébe. A zsebtolvajok bevett szokása, hogy valamilyen tárgyat, például sálat, kistáskát vagy szatyrot használnak, hogy takarásban legyen a kezük, miközben az áldozat zsebébe vagy táskájába nyúlnak. A tolvaj ugyan nem vett ki semmit, azonban már a kísérlet is büntetendő. Miután nem járt sikerrel, a férfi visszament a Rákóczi térre, ahol találkozott ismerősével, B. Zoltánnal, aki szintén ismert volt már a zsaruk előtt. 

A két férfi a villamosmegállóban már együtt kezdte figyelni a potenciális áldozatokat. Két nő érkezett, egyiknél egy barna színű hátitáska volt, amire a tolvajok szemet vetettek. Ezt bólintással jelezték is egymásnak, majd felszálltak a járműre a két nő után. Az egyik megfigyelt leült, a másik, akinél a táska volt, állva maradt. A zsebesek próbáltak úgy helyezkedni, hogy a táska mögé kerüljenek, azonban az ülve maradt nő kiszúrta őket, felállt, és társát a villamos belseje felé húzta.

A két hoppon maradt tolvaj leszállt a Blaha Lujza téren, és elindult az aluljáró felé. Ott egy barátnőjével várakozó szőke nőt néztek ki, aki után ismét felszálltak a villamosra. R. Imre, miközben sálját úgy helyezte, hogy keze takarásban legyen, kinyitotta az áldozat táskáját, és belenyúlt. Azonban a szerelvény éppen a megállóhoz ért, így a fel-, illetve leszálló emberek közül bárki megláthatta volna. Ekkor a táskát vivő nőt a társa a villamos távolabbi felébe húzta, talán észrevehettek valamit.

R. Imre előrement az első ajtóhoz, a vezető mögé. Ekkor egy pár szállt fel, és a zsebtolvajok felfigyeltek rá, hogy a nő zsebében tartotta a mobiltelefonját. R. Imre próbált úgy állni, hogy miközben egyik kezével kapaszkodott, a másikkal a nő zsebéhez férjen. Eközben társa úgy helyezkedett, hogy takarja őt, és a többi utas ne láthassa, mit csinálnak. R. Imre kivette a készüléket a nő zsebéből. A villamos ekkor ért az Oktogonhoz. A két zsebes pár szót váltott egymással, majd B. Zoltán leszállt a járműről, és átszállt az ellenkező irányba közlekedő járatra.

A nő azonban észrevette, hogy hiányzik a telefonja, és kérdőre vonta R. Imrét.

– R. Imre nagyon nyugodt volt – eleveníti fel a nyomozó. – Már húzta is szét a kabátját, pakolta ki a zsebeit, mutatva, nincs nála a keresett telefon. Tudta, nem kell mitől tartania, hiszen a készülék valóban nem volt nála. Az akciót felépítették, és jól megtervezték. Időközben átadta bűntársának a mobilt, ha mégis lebukik, ne találják meg nála a készüléket. Amíg a kollégáim igazoltatták, a csapat másik fele B. Zoltán után indult.

Megkülönböztető jelzést használva a szolgálati autóval megállították az ellenkező irányban haladó villamost a Wesselényi utcai megállónál. Miután a szerelvény megállt, a sofőr kinyitotta az első ajtót, és a nyomozók elfogták B. Zoltánt. A férfi zsebében megtalálták a telefont, melynek értéke 72 ezer forint.

A tetteseket őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

Szöveg: Józsefváros újság; Képek: Ványi Ákos, police.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben