Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ezer munkavállaló fizetése a tét

Negyedmilliárdos NAV-inkaszót kaptak Iványiék

2021. február 23. kedd

240 millió forinttal terhelte meg az adóhatóság az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület számláját annak a járuléknak az elmaradása fejében, amit az államtól jogosan járó, de meg nem kapott támogatás visszatartása miatt nem tudtak időben kiegyenlíteni.

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szociális intézményeinek fenntartója, az Oltalom Karitatív Egyesület a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 246 millió forinttal terhelte meg a számlájukat. Ezzel mintegy „ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve” – írták.

A NAV a munkabérek elmaradt járulékai után 156 millió forintot követel, melyet 90 millió forint büntetéssel toldott meg, és még azelőtt inkasszózott, hogy az Oltalom által az ügyben indított eljárás lezárult volna. A helyzetet az Oltalom szerint az állam idézte elő azzal, hogy a közcélú feladatokat végző egyesületnek járó állami támogatást – mintegy 6 milliárd forintot – évek óta visszatartja. Emiatt kritikus pénzhiány alakult ki az egyesületnél.

Hasonló okból tavaly jelentős közműtartozásuk is felhalmozódott, de a szolgáltató türelmes volt, beleegyezett a halasztásba és nem zárta el a gázt, viszont a NAV nem adott haladékot. „A tőlünk elvett pénzből nem egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt” – írta az egyesület, hozzátéve, minderre „nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat”.

Lapunk is írt róla, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület kiemelkedő szociális segítő tevékenysége miatt nemrég megkapta az Európai Parlament Európai Polgár díját is. Arról is írtunk, hogy a MET 10 év nemrég után ugyan visszakapta a technikai számát, és így újra fogadhatja a jövedelemadó egyházi célú 1 százalékát, az elvett egyházi státusztért továbbra is küzdeni kényszerül annak ellenére, hogy az Európai Bíróság ennek visszaadására kötelezte a magyar államot.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka, Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben