Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mentők vitték el a lakókat

Szén-monoxid-mérgezés a Dugonics utcában

2021. február 23. kedd

Hétfőn este egy Dugonics utcai házhoz szálltak ki a Fővárosi Tűzoltóság munkatársai, mert két ember rosszul lett az otthonában.

A tűzoltók méréseket végeztek a lakásban, és szén-monoxid jelenlétét észlelték, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit a hiba feltárására és elhárítására. A rosszullét tüneteit mutató lakókhoz pedig a mentőket hívták, akik helyszíni vizsgálat után kórházba szállították őket.

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször rosszul működő fűtőberendezés miatt következik be. Az elhanyagolt kazánok és régen nem ellenőrzött kémények okozzák az alattomosan jelentkező bajt. Az elégtelen égés, a visszaáramló égéstermék szén-monoxid tartalma veszélyes mértékűre nőhet zárt térben, s mivel szaga nincs, nehéz időben észrevenni.

Fejfájás, émelygés jelzi a mérgezés kialakulását, ami ájuláshoz is vezethet, az alvó ember azonban egészen védtelen. Ezért érdemes szén-monoxid-érzékelőt beszerezni, ami időben figyelmeztet a veszélyre.

Józsefvárosban, akinek jövedelmi viszonyai nem engedik meg, hogy ilyen érzékelőt vásároljon – akár önkormányzati, akár saját tulajdonú lakásban él –, igényelhet ilyet az önkormányzattól. Az igénylés részletes feltételeiről nemrég mi is írtunk.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben