Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Volt egyetértés is

Prezentációt tartottak a költségvetésről

2021. február 25. csütörtök

A költségvetés helyzetéről, felépítéséről tartott hosszú, szakmai prezentációt online szerdán Hőrich Szilvia, a Józsefvárosi Önkormányzat gazdasági vezetője a Közösen Józsefvárosért, valamint a Fidesz-frakciónak – értesült lapunk.

Sátly Balázstól, a többségi frakció-vezetőjétől megtudtuk: „mindkét frakció egyetértett abban, hogy a költségvetés szakmai előkészítése, valamint az előterjesztés magas színvonalú, sőt mindkét oldal megköszönte a hivatal munkáját.” Az idill azonban csak eddig tartott, hiszen – mint Sátly elmondta – „tartalmi-politikai értelemben már nem volt egyetértés.”

„A Fidesz megszólalói azt a félrevezető állítást hangsúlyozták, hogy a költségvetés főösszege magasabb, mint korábban” – mondta a Közösen Józsefvárosért frakcióvezetője. Ezt egyébként nyilvánosan is hangoztatják a kormánypártiak: Sára Botond, a kerület korábbi polgármestere a Facebookon azt írta, „minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a város működtetésére, rekordösszegű kormányzati támogatást kapnak idén a józsefvárosiak.”

Sátly szerint a valóság az, hogy bár a költségvetés főösszege magasabb, mint tavaly, de ez megtévesztő, „mert a kormány csak átfolyat pénzt a rendszeren, a magasabb összeget pedig a 3000 százalékkal emelt szolidaritási adóval el is veszi.” A Közösen Józsefvárosért frakció megszólalói egyébként a kormányzati elvonásokra, a járvány elleni védekezésre hívták fel a szakmai megbeszélésen a figyelmet, valamint arra, hogy a nehéz helyzetben sem mondanak le a bérlakások felújításáról.

Szerettük volna megismerni a Fidesz-frakció álláspontját, benyomásait a szerdai egyeztetésről, de Vörös Tamás frakcióvezető nem válaszolt megkeresésünkre. Józsefváros 2021-es költségvetésével friss lapszámunkban is foglalkozunk, Csaba Iván, az önkormányzat gazdasági tanácsadója szerint kevés a mozgástér a kormányzati elvonások és a járvány hatásai miatt, az idei év a „kríziskezelésé” lesz. Erről itt olvashatnak bővebben. Pikó András polgármester pedig arról beszélt, nagy pénzügyi mozgástér nincs, de a tavalyi évhez képest idén sokkal több pénzt tudnak a kerületi bérlakások rendbetételére és felújítására költeni. Erről pedig itt olvashatnak

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben