Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egyetértett Pikó és Cser-Palkovics

Kivételezés nélkül kellene kárpótolni az önkormányzatokat

2021. február 25. csütörtök

Bár a kormányzati lépéseket eltérően ítéli meg Pikó András, Józsefváros független polgármestere és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes vezetője, abban egyetértenek: a kormánynak pártpolitikai szelektálás nélkül kellene kompenzálnia az önkormányzatok kieső bevételeit.

„Gazdasági polgárháborút” folytat a kormány az önkormányzatok ellen, vagy csak arról van szó, hogy „adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott, és ilyenkor mindenkinek – így az önkormányzatoknak is – bele kell harapniuk a saját ujjaikba”?

A fenti első értelmezés Pikó Andrástól, Józsefváros független polgármesterétől származik, míg a második a Székesfehérvárt vezető fideszes polgármestertől, Cser-Palkovics Andrástól. Őket ültette egy asztalhoz podcastjében a Political Capital, a beszélgetés moderátora László Róbert volt.

Az ezen a linken meghallgatható beszélgetésből kiderül, hogy bár a két polgármester eltérően ítéli meg a kormányzati intézkedéseket, abban már egyetértenek, hogy a kormánynak pártpolitikai szelektálás nélkül kellene kompenzálnia az önkormányzatok kieső bevételeit.

Pikó a Facebookon úgy vezette fel a beszélgetést, hogy „egy székesfehérvári Rigó utcai állampolgár és egy józsefvárosi Rigó utcai állampolgár között nem szabad különbséget tenni”. Szerinte az állami pénzek elosztásnál a különbségtétel túlmutat azon, egy polgármester kormánypárti, vagy ellenzéki-e.

Lapunk is írt róla, hogy az egyenlő mérce eddig nem érvényesült. Tavaly év végén ugyan a kormány néhány nagyvárosnak adott pénzt, de Budapesten például csak a fideszes XVI. és a kormánypárti támogatású vezetéssel bíró XXIII. kerületnek. A 23 megyei jogú város közül pedig 17 kapott pénzt: 13 fideszes vezetésű vagy támogatottságú összesen 22 milliárdot, négy ellenzéki pedig alig 2 milliárdot.

Másik, témába vágó hír a közelmúltból, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, a kormány nem veheti el úgy a helyi iparűzési adót, hogy azzal ellehetetlenítse az adott önkormányzat működését. A főpolgármester bizakodó, hogy ezek után eredményesek lesznek a kormányzattal való tárgyalások.

Szöveg: Józsefváros újság; Kép: Political Capital

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben