Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az állami elvonások miatti kompenzációról tárgyaltak

Üres kézzel jöttek el Karácsonyék a Miniszterelnökségről

2021. február 25. csütörtök

Egyelőre semmit nem sikerült elérnie a fővárosi kerületeknek és a Fővárosi Önkormányzatnak a kormányzatnál, bár az egyeztetések folytatódnak –főként az iparűzési adó csökkenése miatti bevételkiesésről. Fürjes Balázs kormánybiztos szerint nem lesz automatikus kompenzáció.

Elsősorban az iparűzési adó állami felezése miatti bevételkiesés okán szükségessé váló kompenzációról, de más önkormányzati kérdésekről is tárgyaltak csütörtökön a fővárosi kerületek és a Fővárosi Önkormányzat képviselői a Miniszterelnökségen. Az egyeztetés után Karácsony Gergely főpolgármester – kerületi polgármesterek, köztük Pikó András józsefvárosi polgármester társaságában – sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, négy követelést fogalmaztak meg az önkormányzatok nevében. Ezek a következők:

  • a 25 ezer fő alatti településekhez hasonlóan a kormány ne tegyen különbséget állampolgár és állampolgár között, hanem automatikusan – különalkuk nélkül – minden önkormányzat kapja meg az iparűzési adó megfelezése miatt kieső bevételeket az államtól: ez a Fővárosi Önkormányzat esetében 12 milliárd forint, a kerületi önkormányzatoknál pedig összesen további 10 milliárd forint
  • az ingyenes parkolást szüntesse meg a kormány, mert ez csak arra jó, hogy káoszt okozzon a közlekedésben, miközben plusz terheket ró az önkormányzatokra, melyeknek a parkolással kapcsolatos feladatai érdemben nem csökkennek, viszont egyáltalán nem származik bevételük ebből
  • vonják vissza azokat az egyedi kormánydöntéseket, melyek a járvány időszakában már korábban megítélt állami támogatások, fejlesztési források megvonásáról vagy átcsoportosításáról szóltak, és kizárólag ellenzéki vezetésű önkormányzatokat érintett hátrányosan
  • az EU-s helyreállítási alap pénzeinek felhasználásáról kezdjen a kormány érdemi egyeztetéseket az önkormányzatokkal, szakszervezetekkel és civil szervezetekkel, hogyan azt az EU is előírta a tagállami kormányok számára

Karácsony Gergely tájékoztatása szerint a fenti követelések teljesítésére nem kaptak a kormányzattól ígéretet, csupán annak lehetőségét ajánlották fel nekik, hogy egyenként tárgyalnak az önkormányzatokkal az iparűzési adó kompenzálásáról. Az egyeztetések folytatására ugyan nyitott volt a kormányzat, de a főpolgármester nem túlságosan bizakodó – hangzott el.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester – aki Karácsony mellett a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének másik társelnöke – arról beszélt, hogy a kormány nem vonta vissza „a politikai indíttatású” pénzügyi elvonásokról szóló korábbi döntéseit, pedig ezek milliárdos elvonások a kerületektől. 

Soproni megjegyezte: miközben az önkormányzatok azok, akik járványhelyzetben helyben segítenek az embereken, a kormány „kitekeri politikai ellenfelei, így az önkormányzatok” nyakát, és „tovább hizlalja kis- és nagy Mészárosait”. Ezeket a pénzeket azonban nem a polgármesterektől, hanem a budapestiektől veszi el a kormány – hívta fel a figyelmet.

Örsi Gergely II. kerületi polgármester a megbeszélés után azt mondta, az anyagi kérdéseken túl másról is szó volt. Megkérdezték a kormány képviselőit, hogy az eddigieken túl miben tudnak segíteni az önkormányzatok – az oltás illetve a majdani újranyitás megszervezésében –, és arról is, miért kell egy válsághelyzetben ebben a formában az önkormányzatokat sújtani.

A hvg.hu tudósítása szerint lényegében Karácsonyékkal egyidőben egy másik sajtótájékoztatón értékelte a megbeszélést Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, aki szerint konkrét kérdésekről később tudnak egyeztetni, egyelőre tájékoztatást várnak az önkormányzatoktól, hogy pontosan mekkora bevételkieséssel jár az iparűzési adó lefelezése.

Azt azonban előre közölte a kormánybiztos, hogy – szemben Karácsonyék követelésével – nem lesz automatikus kompenzáció, hanem majd egyenként fognak egyeztetni a kerületekkel, a főpolgármesterrel pedig abban maradtak, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését, amelyen az uniós támogatások felhasználásáról is tárgyalnak majd.

Szöveg: Lengyel Tibor; Képek: Fővárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben