Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megkoszorúzták a Tolnai utcai emléktáblát

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2021. február 26. péntek

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Dr. Erőss Gábor alpolgármester a Tolnai utca 41-43. alatti emléktáblánál mondott beszédet, majd Sátly Balázzsal, a Közösen Józsefvárosért frakció vezetőjével közösen megkoszorúzták a táblát.

A kommunista diktatúra áldozatainak száma Kelet-Közép-Európában elérte az egymillió főt. Rájuk, a koncepciós perekben elítélt és kivégzett, a kényszer-munkatáborban halálra dolgoztatott áldozatokra emlékezett a kerület is a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én.

A szovjet hatóságok ezen a napon tartóztatták le jogtalanul 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit ezután a Szovjetunióba hurcoltak, ahol nyolc évet töltött fogságban. Február 25-ét 2000-ben nyilvánította a kormány a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává.

Dr. Erőss Gábor alpolgármester beszédében elmondta, hogy „az áldozat, akinek az 1947-es elhurcolására ma emlékszünk (akit a szovjet hatóságok köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatták 1947. február 25-én), s aki a gulágon, majd egy moszkvai börtönben raboskodott, a forradalom idején pedig a Nagy Imre kormány tagja volt… Nos, ugyanő, Kovács Béla 1958-ban, Nagy Imre kivégzésének évében országgyűlési képviselőként beült a kora Kádár-rendszer parlamentjébe. Az ő sorsa is figyelmeztetés: a történelmet el kell mondani, mert tanulságul szolgál, az áldozatokról meg kell emlékezni, a múltat el kell elmondani fiainknak és lányainknak, de a legritkább esetben érdemes ítélkezni”. Az lpolgármester végül egy József Attila versrészlettel zárta a beszédet. 

Az emléktáblát 1998-ban állították a volt szovjet állambiztonsági elhárítás és hadbíróság épületénél az áldozatoknak, akiket ártatlanul börtönöztek be vagy ítéltek halálra.

A józsefvárosi Fidesz más helyszínen, külön emlékezett. Politikusaik – köztük Kocsis Máté és Sára Botond volt polgármesterek – a Magyarok Nagyasszonya Templomnál koszorúztak.

Szöveg: Ádám Judit: Képek: Nagy Dániel, Facebook/Sára Botond

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben