Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóóra a Palotanegyedben

Számít a lakosság az önkormányzatra

2021. február 26. péntek

A fogadóórán az önkormányzat képviselői és szakemberei többször említették az ingyenes parkolásra vonatkozó káros kormányrendeletet, ami a Palotanegyedben különösen nagy gondot okoz. A kormányzati megvonások miatt sok felújítás csak álom marad, de így is lesznek fejlesztések a negyedben.

Sok kérdés érkezett a Palotanegyedben február 17-én tartott online közösségi fogadóórára, ami azt jelzi, számít a lakosság az önkormányzat segítségére. Az alábbiakban a felvetett legfontosabb kéréseket és a rájuk adott válaszokat közöljük szerkesztett formában.

Mikor, hogyan újul meg a Somogyi Béla utca?

Rádai Dániel alpolgármester: A Somogyi Béla utca felújításáról a Blaha Lujza tér átépítéséhez kapcsolódóan készültek tervek a fővárosnál. A pénzügyi keret csökkenése érinti a Somogyi Béla utca felújítását is, de továbbra is terv, hogy az utca tér felőli torkolata teraszos sétálóutcává váljon.

Sok a kutyaürülék. Miért nem takarítja el önkormányzat, miért nem szabnak ki pénzbírságot?

Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ügyosztályvezetője: Nehéz a tettenérés. Amikor a közterület-felügyelők látótérben vannak, akkor mindenki takarít a kutyája után.

Pikó András polgármester: Az önkormányzat akadálymentesíteni kívánta Józsefváros utcáit, hogy a takarítógépekkel a járdáról is felszedhessék a kutyapiszkot, de a kormányzati megvonások miatt nincs pénz ennek kivitelezésére.

Sok a tilosban várakozó az iskolák, óvodák, bölcsődék környékén. Miért nem bírságolnak?

Bajusz Ferenc: A közterület-felügyelet idén eddig 5 millió forint bírságot szabott ki.

Köztisztasági problémák vannak a negyed több részében.

Bihari Mátyás, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) közterületi-köztisztasági irodavezetője: Idén eddig 60 intézkedés történt köztisztasági szabálysértések miatt. A JGK honlapján a kerületi takarítási rend megnézhető, ellenőrizhető. Ha gond van, jelentsék be a Józsefváros applikáción keresztül, vagy írjanak a varosuzemeltetes@jgk.hu címre. A járdák tisztántartása a társasházak előtt a társasházak dolga, az üzletek előtt az üzleteké. Ugyanez vonatkozik a grafitikre is, nem az önkormányzat dolga ezeket eltüntetni.

A Reviczky utcában építkezés miatt kivágott két fa pótlását őszre ígérték, de nem történt meg.

Rádai Dániel: A kivitelező a járványhelyzet miatt nem tudta beszerezni az új fákat, tavaszra ígérte az ültetést. Másik két fa is károsodott ott az utcában, tavasszal ezeket a fákat is kicseréljük.

A térkövek feljönnek a Reviczky utcában, a Pollack Mihály téren és a Horánszky utcában.

Bihari Mátyás: A Reviczky utcában első negyedév végén kezdik a pótlást.

Rádai Dániel: A Pollack Mihály téren a metrópótlás miatt megnőtt a forgalom, a térköveket pedig nem ekkora terhelésre tervezték. Egyeztetünk a fővárossal, hogy meg lehessen előzni a burkolat károsodását. A Horánszky utca burkolatának javítását is az első negyedév végén kezdik el.

Szó volt arról, hogy idősklubot hoznak létre a Palotanegyedben, mikor valósul ez meg?

Sátly Balázs önkormányzati képviselő: Az idősklub szociális szolgáltató intézmény, amelyre szigorú szabályozás vonatkozik, ezért megvalósítása és üzemeltetése drága. A kormányzati megvonások és a kerületet sújtó terhek miatt nincs most lehetőség ilyen létrehozására. De arra van mód, hogy az időseknek közösségi teret hozzanak létre a Palotanegyedben, lehet, hogy a H13 alkalmas helyszín lesz erre. A 

Corvin negyed metrómegállónál az aluljárót felújítják?

Rádai Dániel: Az aluljáró nem szerepel a hármas metró felújítási tervében, és más módon sem a főváros felújítási tervei között.

A járványhelyzet után a Krúdy utcai vendéglátóhelyeken a zárás időpontja kitolódik? A székek, asztalok sok helyet elvesznek, nem lehet gyalog, babakocsival rendesen közlekedni.

Sátly Balázs: A Palotanegyedből nem lesz bulinegyed.

Rádai Dániel: A kötelező zárás időpontja 23 óra lesz. A székek és asztalok az élhető város pillérei, de természetesen a szabályok betartásával lehet őket kihelyezni. Most folyik a teraszterületek és teraszengedélyek felülvizsgálata.

A Józsefváros újság nem jut el a Puskin utcába.

Pikó András: Ez komoly probléma kerületszerte. A példányok 40-45 százaléka jut célba. Idén lehetőség lesz arra, hogy új lapterjesztővel kössön szerződést az önkormányzat, de tudni kell, hogy ez egy szűk piac. „Van egy nagyobb cég, nem mondom, hova van bekötve, amelyik árban mindenki más alá megy, nehéz versenyezni vele. Mégis megpróbáljuk.” Növelni fogjuk azoknak a pontoknak a számát, ahonnan el lehet vinni az újságot.

A Bródy Sándor utca egy részén mikor egyoldalúsítják a parkolást, hogy biciklivel el lehessen jutni a Múzeum körútra?

Rádai Dániel: Idén nyáron. Ezen kívül is tervez az önkormányzat további fejlesztéseket az utcában.

Az önkormányzati tulajdonú házakat mikor újítják fel?

Pikó András: A kormányzati elvonások 625 millió forintot vettek el a bérlakások felújításától. Ebből 107 lakást lehetett volna felújítani. Az önkormányzati házak különösen rossz állapotban vannak, mert kívülről ugyan szépen renoválták őket, de belülről hozzájuk sem nyúltak. Annyit tud tenni a kerület, hogy ahol nagy a gond, ott helyreállíthat.

Lesz zebra a Szentkirályi utca és a Kazinczy utca között?

Rádai Dániel: Fővárosi hatáskör, ha rajtunk múlna, lenne, jeleztük is ezt az igényt. Nagy a lakossági nyomás a fővároson emiatt.

Tervezik szabályozni a rövid távú lakáskiadást?

Könczöl Dávid önkormányzati képviselő: Egyeztetünk a VI. és VII. kerülettel. Terézvárosban már összeállt egy ötletcsomag, hamarosan összehangoljuk ezekről az elképzeléseinket.

A kínai piac miatt koszos, szemetes a Kőbányai út és a Golgota tér környéke.

Bajusz Ferenc: Nincs annyi közterület-felügyelő, hogy folyamatosan látótérben legyen az egész utca. A villamossínek takarítása a BKK feladata, az úttest a fővárosé, a szervízút a kereskedelmi egységeké. 

Pikó András: A Ganz-telep tulajdonviszonyai miatt nagyon nehéz bármit is elérni. Körülbelül 200 tulajdonosa van az osztatlan 42 hektáros területnek. A nagyobb vállalkozókkal felvette az önkormányzat a kapcsolatot.

Mikor lesz részvételi költségvetés? Minden negyed kaphatna egy összeget, a lakók pedig eldönthetnék, hogy mire fordítsák.

Pikó András: Idén nincsen rá pénz, de szeretnénk, ha jövőre lenne részvételi költségvetés, méghozzá pont ezen a módon.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe költözéséről mit lehet tudni? 

Rádai Dániel: Maga az egyetem is kevés információval rendelkezik, őket sem nagyon vonják be a kiemelt kormányzati beruházás megvalósításába.

A Heinrich-udvarra tervezett, nagy vihart kavart beruházás hogy áll? 

Sátly Balázs: Az ott élő lakók bíróságon támadták meg az építési engedélyt. Amíg az eljárás zajlik, addig az engedély nem végrehajtható.

Szöveg: Gaal Ilona; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben