Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elfogadták a kerület Civil Stratégiáját

Civilek és önkormányzatok – hogyan bírnak egymással?

2021. február 26. péntek

Harminc éve nem volt elfogadott civil stratégiája a kerületnek, decemberben végre ez is meglett, ennek apropóján online kerekasztal-beszélgetést szervezett az önkormányzat. Ez a fórum tapasztalatcserére is szolgált, ahol a résztvevők arról beszélgettek, mit várnak a civilek az önkormányzatoktól és fordítva.

Az online beszélgetést Udvarhelyi Tessza, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának munkatársa moderálta, meghívott vendégként vett részt Móra Veronika (Ökotárs Alapítvány, Civilizáció koalíció), Merényi Miklós (K-Monitor), G. Szabó Dániel (Fővárosi Önkormányzat Koordinációs Főosztály, főosztályvezető) és Radó Gábor (XIII. kerületi Önkormányzat, civil referens). 

Józsefváros rengeteg civil szervezet és önszerveződő közösség otthona, mégis 30 éven át nem volt civil stratégiája a kerületnek. Ugyan voltak rá kezdeményezések, több terv versenyzett egymással, de egyiket sem sikerült megszavazni. A mostani vezetés egy év munkát tett a terv kidolgozásába, amit decemberben végre elfogadtak. Udvarhelyi Tessza elmondta, nem tökéletes ez a dokumentum sem, de jó kiindulási alap, támpont arra, hogy 1-2 évente átnézzék, újragondolják a célokat. 

Nem letudadnó gond

Elsőként a civilek és önkormányzatok egymás iránti elvárásairól beszélgettek az online fórum résztvevői, itt fontos gondolatot fogalmazott meg G. Szabó Dániel a fővárostól, amikor azt mondta, hogy bár a korábbi vezetésnek is volt kapcsolata civilekkel, indultak együttműködések, de a kollégák nagy részét érzékenyíteni kellett arra, hogy a civilek ötleteit ne letudni való gondnak, feladatnak éljék meg, hanem lássák meg az értéket az ötleteikben, felvetéseikben. 

Szerinte rengeteg hozzáadott értéke van annak, ha társadalmi egyeztetésekbe civileket vonnak be, a segítségüket kérik jogszabályi tervezetek véleményezésében, mert nagyon jó észrevételek szoktak érkezni és nagyon más szemszögből. Elmondása szerint a hivatalban nem volt eddig rutinszerű, hogy külső partnerekkel rendszeresen egyeztessenek, de ezt a gyakorlatot meg kell változtatni. 

Együttműködés vagy érdekérvényesítés?

A civil szerveződések legtöbbjének célja, hogy az önkormányzat figyelmét felhívják egy problémára, és rászorítsák, hogy megoldást találjon. Vannak persze más célra szerveződött civilek, például antikorrupciós szervezetek, ahol az egyetlen cél, hogy az önkormányzatot átlátható működésre bírják. 

Az első esetben érdekérvényesítés történik, amely onnantól, hogy az önkormányzat ebben partner, és nyitott a felvetésre, átalakulhat együttműködéssé. Olyan kapcsolat is kialakulhat civilek és önkormányzat között, ahol kifejezetten az önkormányzat keresi meg a civil szervezetet, és a tanácsát kéri – effelé akarna menni a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzat is, hogy minél több ilyen gyakorlatra legyen példa. 

Azonban ez veszéllyel is jár, hívta fel a figyelmet Udvarhelyi Tessza, mert onnantól, hogy érdekérvényesítés helyett együttműködésről beszélünk, a civil szervezetnek nehezebb hallatnia a hangját, ha az önkormányzat támogatását élvezi, ennek elvesztésétől félve kevesebb kritikát mer gyakorolni. Ennek a megakadályozása elsősorban a civilek, másodsorban az önkormányzat felelőssége is persze.

A Józsefvárosi Önkormányzat által decemberben elfogadott Civil stratégia innen letölthető.

Szerző: Ádám Judit: Képek: Huszár Boglárka, az online fórum felvétele

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben