Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A harmadik hullám „pokolian nehéz lesz”

Orbán és Karácsony szerint is kritikus időszak előtt állunk

2021. február 26. péntek

Ez a péntek is a koronavírus-járványról szólt. Orbán Viktor miniszterelnök újabb szigorításokról beszélt, Karácsony Gergely főpolgármester a Covid 2021 vizsgálóbizottság ülésén ismertette, hogy Budapest miként készült fel a járvány harmadik hullámára. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig az operatív törzs tájékoztatóján mondta el: új vírusmutánsok jelentek meg hazánkban is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában az MTI tudósítása szerint azzal a kéréssel fordult a hallgatókhoz, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni oltásra. Úgy vélte, húsvétre minden regisztrált megkaphatja a vakcina első adagját, ami uniós viszonylatban magas átoltottságot eredményezne. A védekezés miatt az utazási szabályok szigorítása a kormányfő szerint szükséges, ami azt jelenti, hogy az üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Kiss Róbert rendőr alezredes később az operatív törzs tájékoztatóján meg is erősítette, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére megkezdték az utazási szabályok és a határforgalom szigorításának előkészítését a járvány harmadik hulláma miatt. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig bejelentette, hogy dél-afrikai vírusmutáns jelent meg Magyarországon, ami nehezebben kezelhető és felhívta a figyelmet arra, előfordulhat, hogy a korábban a betegségen átesettek is újrafertőződnek. Az MTI híre szerint a miniszterelnökhöz hasonlóan Müller Cecília is óva intett az egzotikus utazásoktól.

Orbán Viktor szerint a következő két-három hétben drasztikusan nőhet a fertőzöttek száma, s emiatt az egészségügy terhelése is. Egyúttal kijelentette: mivel az oltásokat alapvetően a háziorvosokra alapozzák, beadásukra lesz elegendő ember. Ismertette a járvány aktuális számait is: az előző 24 órában 4668 új fertőzöttet találtak és 123-an haltak meg. 5027-en vannak kórházban, ebből 451-en lélegeztetőgépen. A szabad kórházi ágyak száma 15831, 2296 ágy mellett van lélegeztetőgép is.

Az operatív törzs emelt szintű kórházi készültséget rendelt el. Orbán azt mondta: vissza kell hozni az áprilisban vagy novemberben alkalmazott készültségi fokot. Szerinte vakcina lesz elég – mint mondta, „lekötésben jók vagyunk” – az unió által rendelt készítmények azonban a vártnál lassabban érkeznek, ezért orosz vagy kínai vakcina nélkül nem lenne mivel oltani, és a védelmi irányítás, de ő maga is hamarosan hozzájuthat a kínai oltáshoz.

A kormányfő elmondta, hogy a járvány harmadik hullámában tízezrek veszíthetik el a munkahelyüket, de „senkit sem hagyhatunk az út szélén”. Jelezte, hogy most az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 55 ezerrel kevesebb embernek van munkája, és a bértámogatási programot az újranyitást követő első hónapra is kiterjesztik.

Eközben Karácsony Gergely főpolgármester az ellenzéki pártok által életre hívott Covid 2021 vizsgálóbizottság ülésén beszélt arról, hogy Budapest helyt állt a koronavírus-járvány első és a második hullámában, ami nagyrészt a fővárosiak együttműködésének köszönhető. Hangsúlyozta, hogy a főváros a kormányt is megelőzve hozta meg a járványügyi intézkedéseit, és „bátor, előremutató lépései és a bevonó kommunikáció” azt eredményezte, hogy a budapestiek nagyfokú fegyelmezettséggel követték azokat.

A kormányzati intézkedésekről úgy vélte – Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésre hivatkozva, miszerint a megmentett életek számában mérik a védekezés eredményességét –, hogy „ez a védekezés sajnos megbukott”. A főpolgármester arról is beszélt, jól fel kell készülni a harmadik hullámra, mert az járvány számai azt mutatják, az elkövetkező két-három hét „pokolian nehéz lesz”.

Karácsony Gergely hétfőtől a következő három hétre távmunkavégzést rendelt el a Főpolgármesteri Hivatalban. A Városháza épületében csak a vezetők és a személyes jelenlétükben nélkülözhetetlen munkatársak tartózkodhatnak majd, de ők is csak a maszkviselés és távolságtartás szigorú szabályai mellett. A fővárosi közszolgáltató cégek egyelőre rendkívüli munkaszervezéssel tartják fent a közszolgáltatások folyamatosságát, bár kritikus munkakörökben a megbetegedések szaporodása működési zavarokat is okozhat.

Szöveg: Bányay Géza, MTI; Képek: Huszár Boglárka, MTI/Miniszterelnökség/Fischer Zoltán, MTI/Balogh Zoltán, MTI/Vasvári Tamás

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben