Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megkezdődött a józsefvárosi képviselő pere

Szarvas Koppány a bíróságon: „ártatlan vagyok”

2021. február 27. szombat

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon Szarvas Koppány Bendegúz józsefvárosi képviselő. A momentumos politikus ellen az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat a még 2018-as Kossuth téri tüntetésen történtekkel összefüggésben.

Még tavaly októberben számoltunk be róla, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat többekkel, köztük a józsefvárosi momentumos képviselő, Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben. A vádirat szerint a politikus a 2018. decemberi Kossuth téri kormányellenes tüntetésen rendőrsorfala dobott tárgyakat. 

Szarvas lapunknak akkor azt nyilatkozta: "Soha nem állt szándékomban ártani senkinek, akkor is azért voltam ott a Kossuth téren, hogy kiálljak a magyar munkavállalók jogaiért. Tiszta lelkiismerettel állok a vizsgálat elé. Bármi is legyen a vádemelés sorsa, politikusként és állampolgárként vállalom a felelősséget minden tettemért – ahogy tettem eddig, és teszem a jövőben is.”

Az első fokú tárgyalás február 24-én kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Szarvas Koppány Bendegúz lapunknak elmondta, tartotta magát a korábbi vallomásához, miszerint valóban ködgyertyákat dobott a rendőrfal irányába, amiket a rendőrök a lábaikkal könnyedén elrúgtak. 

Hozzátette, hogy az említett gyertyák teljesen ártalmatlanok, a földre esést követően, a füstjük bőven fellazul, mire szemmagasságig ér, nem okoz nehézséget a látásban. A tárgyak eldobására akkor került sor, amikor a rendőrök figyelmeztetés nélkül könnygázt bocsátottak a tömegre.

Elmondta, hogy a helyszínen talált, a rendőrök által elhagyott paprikaspayt is fújt az egyenruhások irányába. Ez azonban szintén nem jelentett veszélyt a rendőrökre, hiszen azokon védőplexivel felszerelt sisak volt. A sprayt szintén a rendőri tettlegesség után használta: „A fújás tiltakozás volt a rendőrök Donáth Anna elleni aránytalan sprayfújással szemben.” 

A rendőrsorfalat áttörni sem neki, sem társainak nem állt szándékában - állítja. Arra is emlékeztetett, hogy senkinek nem akart ártani, a dühének kifejezése volt a cél. Hozzátette, érti a vád mibenlétét, de furcsállja, mert hivatalosan egy sértett van, aki ugyanakkor sérülésről nem számolt be.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben