Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A FORGALOMCSILLAPÍTÁS MINDANNYIUNK ÉRDEKE

A cél egy élhető belvárosi kerület

2021. március 01. hétfő

Az elmúlt évtizedben rengeteg utca újult meg a Palotanegyedben. Ezzel együtt sok utca irányát meg kellett változtatni, néhányat egyirányúsítani, de hosszú távon ezek a változások az ott lakók érdekeit szolgálják. A Népszínház- és Csarnoknegyed egy részét hasonlóan kívánja megújítani az önkormányzat.

Európa Belvárosa

A Palotanegyed megújulása, azaz annak a tervei egészen 2007-ig nyúlnak vissza, akkor indult az Európa Belvárosa program keretében egy nemzetközi szintű városképi kialakítás tervezése. 2009-ben vissza nem fizetendő támogatást is sikerült pályázaton elnyerni, így több fázisban elkezdték a homlokzatfelújításokat, közterület-fejlesztéseket, útburkolatok cseréjét, a forgalom átszervezését.

A Palotanegyed nagy része valamilyen formában megújult, de a projekt még közel sem ért véget. A folytatásról kérdeztük Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármestert és Csete Zoltánt, a fejlesztését megvalósító Rév8 Kft. műszaki igazgatóját. Rádai elmondta, hogy több utca és tér van még hátra, illetve sok műemlék ház csak homlokzatfelújítást kapott, de maga a ház belül nem újult meg. Erre példaként említette a Horánszky utca 16. szám alatti, kívülről megújult, de belül nagyon rossz állapotban lévő épületet. 

Forgalomcsillapítás

A Palotanegyedben nem korlátozzák az autók sebességét, de valahogy el kellett érni, hogy ne ezeket a szűk utcákat használja a Budapesten átmenő forgalom kerülőútnak, alternatívának. A kétoldali járdán parkolást meg kellett szüntetni a legtöbb utcában. Azt is megakadályozzák, hogy egy utcán egy irányban végig lehessen száguldani, így többnek az iránya középen megfordul vagy egyirányúvá válik. Ugyanezeket az eszközöket alkalmazták egyébként a Corvin-negyedben és a VII. kerületben is a lakók nyugalmának védelméért.

Ahol lehetett, ott a parkolóhelyeket visszaadták egy szélesebb járda vagy fák ültetése érdekében. Felmérés még nem készült arról, hogy mennyivel csökkent a forgalom, se a lakók elégedettségét nem vizsgálták, így nehéz lenne megállapítani, hogy ők mennyire tartják élhetőbbnek a jelenlegi forgalmi rendet. Csete Zoltán elmondta, hogy hiába szüntették meg sok utcában a kanyarodás lehetőségét, az autósok másnapra új elkerülő utat szoktak találni.

Továbbviszik az elképzelést

A Népszínház-negyedben eddig két útkereszteződést alakítottak át ebben a szellemben, egyelőre ideiglenesen: a Kiss József és Alföldi utcák balesetveszélyes torkolata szűkebbé vált, az így nyert teret pedig virágládákkal és szabadtéri bútorokkal rakták tele. Jelenleg tesztüzemben van ez a két szakasz, a Kiss Józsefre a Budapest Közút Zrt.-nek vannak – az önkormányzat által javasolt átdolgozások alapján újragondolt – zöldítési tervei, az Alföldi utcánál pedig felmerült az egyirányúsítás kérdése – tudtuk meg Rádaitól, aki azzal folytatta, hogy a Népszínház utcánál különösen fontos, hogy a lakossággal konzultáljanak a jövőbeni, jelentősebb, az utca egészét érintő átalakítások előtt, és megfigyeljék például a boltok szokásait, árurakodási időpontokat. Mivel a Népszínház utcánál nagyon kevés a parkolóhely, az áruszállítók rakodása komoly gondot jelent, így a mellékutcák íveiben, ahol tudják, átgondolják, vissza lehet-e adni néhány parkolóhelyet.

Az önkormányzat azt is tervezi – és várhatóan erre kéri majd a Budapesti Közlekedési Központot –, hogy ha a 99-es buszjáratot egy budai vonalba intergálnák, a megállóját ki lehetne hozni a térre, így a Népszínház első, Csokonai utcai kereszteződésig tartó szakasza sétálóutcává válhatna.

Hosszú távon a Józsefvárosi Önkormányzat azt szeretné, ha Nagy Fuvaros, a Bérkocsis és Kiss József utcákat is ki lehetne venni az átmenő forgalomból. Ezekre szakaszokra rengeteg tanulmány készült már, biztos, hogy kell és fognak is egyeztetni a lakossággal, mielőtt bármilyen fejlesztésbe kezdenek. 

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben