Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nemzetközi zenei program a Losiban

Superar: felülmúlni önmagunkat

2021. március 02. kedd

A Superar egy nemzetközi zeneművészeti program, amely magas színvonalú zeneoktatást nyújt az iskolás gyerekeknek, és lehetőséget ad közös fellépésekre is. A Losonci téri Általános Iskola 2019 óta működik együtt a projekt hazai szervezőivel.

Morvay Judit énektanár instruál, a gyerekek pedig dalra fakadnak: hol halkabban, hol hangosabban, hol egyedül, hol egyszerre énekelnek. Van, hogy csak dúdolnak. A magas hangoknál felállnak a székről, a mélyeknél visszaülnek. Ritmusra tapsolnak. A taktust lejátsszák csörgődobon, triangulumon, csettintgetnek, ugrálnak, forognak, ügyelve a dallam, ritmus és mozgás összhangjára. Az összeszedettségében, hangzásában és vizualitásában is törzsi táncra emlékeztető képsor egy újragondolt énekóra bemelegítő gyakorlata.

A kóruséneklés az együttműködés sajátosan kifinomult formája, ami erős koncentrációt, figyelmet és fegyelmet igényel, miközben a gyerekek szociális készségeit is fejleszti – vallja Morvay Judit. Ő a Bécsből származó Superar zenekari mozgalom magyarországi elindítója. Az osztrák szervezet karvezetőjeként dolgozott két évet, és 2018-ban hazatérve hozta létre a Superar Zeneművészeti Alapítványt, majd több iskolát is felkeresett a programmal. „Olyan intézményeknél kopogtattam, ahol a szülők anyagi helyzete nem feltétlenül teszi lehetővé, hogy gyerekeik kifejezetten jó minőségű, magas színvonalú különórákon vegyenek részt. A Superar program alapkoncepciója ugyanis a magas színvonalú művészeti foglalkozás, ami profi teljesítményre törekszik a gyerekekkel közösen. Célja továbbá, hogy bárki számára elérhetővé tegye a minőségi énekkari képzést” – fejti ki Judit.

A programhoz 2019-ben csatlakozott a józsefvárosi Losonci téri Általános Iskola, a Losi. „Nagyon megtetszett az ötlet, hogy a zene nyelvén fejlődjünk közösen” – emlékszik vissza Stenczinger Csilla, az intézmény korábbi igazgatója. Az énektanárok, Judit és Ottília személyisége és szakmaisága meggyőzte őt. „A Superar lényegét a csillogó szemekben, a gyerekek fegyelmezettségében látom. Amikor egyszerre csinálnak mindent, azt gondolom, itt egy közösség alakult.”

A heti négyszeri, játékos énekkari próbák kőkemény munkával járnak. „Egy koncertre nem állunk ki úgy, hogy nem készültünk fel teljesen. A gyerekek számára a program fő üzenete, hogy mindegy, milyen készségekkel érkeztél és honnan származol, mi itt egy csapat vagyunk, és egymásért közösen dolgozva tudunk csak profi teljesítményt elérni” – mondja Judit. A pedagógusok számára a fő kihívás a gyerekek érdeklődésének és motivációjának fenntartása. „Ami leköti a másodikos diákot, egy idősebb számára unalmas lehet, ezért folyamatosan fejlesztjük magunkat is” – emeli ki Dorner Ottília. Ha az órán felbomlik a rend, és fegyelmezni kell, akkor is törekszenek a gyerekekkel való partneri viszony megtartására. „Játékos eszközökkel igyekszünk visszanyerni a figyelmet, ahelyett, hogy tekintélyelvűen nyilvánulnánk meg” – mondja. Abban hisznek, hogy megfelelő pedagógiai módszerekkel bármilyen gyerekcsoportból jó zenei teljesítményt lehet kihozni.

A foglalkozások a diákok iskolai teljesítményén is nyomot hagynak. A tapasztalatok szerint fejlődik a memóriájuk, koncentrációs készségük, könnyebben tanulnak. Jobban figyelnek egymásra, fókuszba kerülnek azok a gyerekek is, akik az osztálydinamikában nem vezéregyéniségek. „A ügyesebbek húzzák a kevésbé ügyeseket. Másfél év után elmondhatjuk a Losiban is, hogy a diákok nagytöbbsége szinte teljesen tisztán intonál.”

Az iskolának jelenleg négy osztálya vesz részt a képzésben. „Minél előbb kezdjük a fejlesztést, annál többet nyernek vele a gyerekek” – hangsúlyozza Ottília. A Losiban mindenképpen tovább viszik a kezdeményezést, szeptembertől az egyik első osztályt is bevonják a programba – hívja fel a figyelmet Barabási Csilla iskolaigazgató. „Amikor le kellett zárni a foglalkozás menetét a járvány miatt, nagyon szomorúak voltak a gyerekek, hiányzott a mindennapjaikból. A Superar a gyerekek javát szolgálja, örömet okoz nekik, fejleszti őket, ami örömet okoz nekünk és a szülőknek is.”

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben