Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Óvoda

A Budapest Intézet jelentése a józsefvárosi beóvodázási körzetekről

2021. március 02. kedd

A felmérés az egyik megalapozása annak a nagy ívű fejlesztő munkának, amit a kerület tervez, és amelyeknek célja, hogy erősítsük Józsefváros megtartó erejét, megvédjük intézményeinket.

Országos, kerületi, és intézményi/óvodai adatokat is elemezve a Budapest Intézet felmérte, hogy a józsefvárosi óvodák milyen esetleges átszervezések, körzethatárok mentén tudnák biztosítani, hogy

- minden, a kerületben élő gyermek helyben járhasson óvodába;

- a különböző családi hátterű gyermekek egyenletes elosztása mindenhol olyan környezetet teremtsen, ahol a gyermekközösség, és az óvodapedagógusok terhelése egyaránt lehetővé teszi a kerületi gyermekek fejlődését.

A felmérés az egyik megalapozása annak a nagy ívű fejlesztő munkának, amit a kerület tervez, és amelyeknek a végső célja, hogy erősítsük a Józsefváros megtartó erejét, megvédjük intézményeinket.

Most azzal tudjuk megvédeni, hogy biztosítjuk az óvodáink kihasználtságát. Segítő szakembereket veszünk fel, és gazdagabbá, vonzóbbá tesszük az óvodák programját. Azokkal együtt dolgozzuk ki a részleteket, akik évek, olykor évtizedek óta a vállukon viszik ezeket az intézményeket, és minden reggel ott várják a gyerekeinket az óvodában.

Korábbi, és a napokban hozott döntések eredményeként bérpótlékkal és további kedvezményekkel állítottuk meg a kerületből az óvónők évek óta tartó elvándorlását, sőt sikerült a hiányzó álláshelyekre új munkatársakat toborozni. Növeltük a karbantartási forrásokat, amiből elsősorban az óvodaudvarokat tesszük majd biztonságosabbá, és zöldebbé. Egy másik kutatásban józsefvárosi szülőket kérdeztünk az óvodával kapcsolatos elvárásaikról, véleményükről. Ezeknek az anyagoknak az alapján hozunk döntéseket.

A Budapest Intézetről bővebben itt olvashatnak: http://budapestinstitute.eu/index.php/hu

A tanulmány összefoglalója itt elérhető.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben