Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kiértékelték a lakossági véleménykutatást

Így fejlesztenék használói a Népszínház utcát

2021. március 02. kedd

Két Népszínház utcai kereszteződés forgalomtechnikai rendezéséről kérdezte meg a környékbelieket az önkormányzat, hogy megtudja, milyen átalakítást szeretnének.

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy a Népszínház utcában a Kiss József utcai és az Alföldi-Vay Ádám utcai kereszteződéseket biztonságossá alakítják, és egyúttal területet adnak vissza a gyalogosforgalomnak. Az ideiglenesen elkerített részeken próbaképp már növényládákat és utcabútorokat is elhelyeztek.

Az önkormányzat munkatársai november 5. és január 15. között végeztek véleménykutatást. A válaszolók fele-fele arányban voltak helyben lakók és a Népszínház utcán rendszeresen közlekedők – köztük meglepően nagy számban kerékpárosok –, többségükben szintén józsefvárosiak. A felvett 340 kérdőív kiértékelése befejeződött, és nemcsak a két konkrét kereszteződés átalakításra, de az utca egészére vonatkozóan is értékes válaszokat kaptak.

A többség a Népszínház utcát nem tartja jó hangulatúnak, csak 15 százalékuk elégedett. Ugyanakkor meglehetősen izgalmas helynek érzik, ami főleg gyalog tapasztalható meg, mert sok a bolt, élénk, ingergazdag a környezet. Az elemzés következtetése szerint erre érdemes lesz alapozni a jövőbeli fejlesztéseknél is. Ezt maguk a megkérdezettek is így gondolják, mert több mint 80 százalékuk mondta azt, hogy az utca sok lehetőséget hordoz magában.

Ami a tisztaságot illeti, az arány itt éppen fordított, ezzel 10-ből 9 ember szerint komoly gondok vannak. A biztonságérzetet sem tartják jónak, bár a negatív ítélet nem olyan egyértelmű, mint a tisztaság kérdésénél, de mindössze 5 százalék szerint nincs semmi gond. A villamosmegállók környéke és az utcán élő, alkoholizáló emberek riasztóak a többség szerint – sokan emiatt inkább az úttesten gyalogolnak.

A Népszínház utcának sokféle erőssége van, harmincféle dolgot soroltak fel itt a válaszadók. A legtöbben az épületeket, a kisboltokat és a sokszínűséget jelölték meg erősségnek, de sok említést kapott a széles járda, a villamos, a jó gyalogos és biciklis megközelíthetőség is, fontosnak tartják a helyi arcokat, a kávézókat és a virágokat. Kapott még említést a Lidl és az MSZP iroda is, és van, akinek a rendőrök, a cégérek és a boulevard-érzés jelent értéket.

A gyengeségek listája hosszabb és változatosabb, mintegy ötven kategóriába sorolva jelzi ezt az elemzés. A két legnagyobb probléma, amit a válaszolók közel fele felemlített, a kosz és az utcai hajléktalanság. Sokan kifogásolják a fák hiányát, az emberi ürüléket a járdákon, a rosszarcú embereket, a lepusztult házakat. A Blaha Lujza téri villamos- és buszvégállomás is sokak szerint rontja az utca megítélését, de nem kevésbé a színvonaltalan üzletek, a túl sok autó. Kaptak néhány negatív említést a dohányboltok, valamint az előzene és a padok hiánya is.

Az utca közlekedését inkább jónak látták, főleg a villamoson, buszon és autón közlekedők, míg a kerékpárosok nem voltak annyira elégedettek. A gyalogosok inkább rossz osztályzatot adtak a közlekedésre, de nekik nem magával a közlekedéssel vannak gondjaik igazán, hanem a biztonságérzettel.

A válaszolók a közlekedést zavaró tényezők közül legtöbben a sínek miatt nehézkes biciklizést, rollerezést említették, de jelentős problémának látják a villamos- és buszvégállomás zsúfoltságát és a kevés keresztirányú zebrát is. Említést kapott még többek között a túl zajos villamos, a rossz közvilágítás és a kerékpártároló hiánya is.

Kiss József utcai és az Alföldi-Vay Ádám utcai két új csomóponttal kapcsolatban kétharmad arányban gondolták úgy a megkérdezettek, hogy segítik a gyalogos közlekedést. 243-an konkrét megjegyzést is fűztek a tervekhez. A legtöbben azt szeretnék, ha ültetett fák lennének a parkosított részeken (ahol egyelőre virágládákat helyeztek el). Sokan nem tartják jónak, hogy korlátok legyenek felállítva, félnek a hajléktalan emberek térfoglalásától és csúnyának érzik a terveket. Sokan növénydézsákat szeretnének látni, mások a parkolóhelyeket hiányolják. Néhányan azt mondták, nem szeretnének dézsákat, legyenek padok és bicikliút. Van, aki az Alföldi utcát egyirányúsítaná, más teraszokat látna szívesen a gyalogosoknak visszaadott területen.

Nagyon sok javaslat érkezett arra is, hogy mivel töltenék meg a felszabadult tereket. A túlnyomó többség zöldfelületet, fákat, padokat szeretne. Sokan örülnének a virágládáknak, valamilyen kulturális tartalomnak, mint pl. szobor vagy kiállítás, alkoholisták nélküli padoknak, színes burkolatnak, street artnak, biciklitárolónak. Van, aki semmiképp nem akar padokat, mások azonban szökőkutat és ivókutat szeretnének. De kapott szavazatot a kutyafuttató, a kuka, a kocsma és a „kocsmát ne”, a segélyhívó oszlop és a közvécé is. 

A válaszolók több mint 60 százaléka gondolta úgy, hogy máshol is szükség lenne ilyen egyszerű módszerekkel megvalósítható forgalomterelési megoldásokra. Összesen 171 konkrét javaslat is érkezett, és kb. 60 lehetséges helyszínt jelöltek meg kerületszerte.

A kérdőív elemzésének minden részlete elérhető a Józsefvárosi Önkormányzat holnapján.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Józsefvárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben