Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Negyven éves a Tavaszi Fesztivál

Tíznapos online fesztivállal ünnepel Budapest

2021. március 02. kedd

Az állam nem támogatja, a járvány pedig megakadályozza a személyes részvételt, ennek ellenére idén is megrendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9-18. között.

A Faix Csaba által vezetett – vele tavaly készítettünk interjút – Budapest Brand Nonprofit Zrt. a húsvétot követő hétre időzítve rendezi meg a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fesztivál idén ingyenes lesz és 10 napon át tart majd a virtuális térben – jelentette be közös online sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Faix Csaba.

A szervezők célja az volt, hogy az élménysorozat segítsen elviselni a bezártságot a hónapok óta korlátozások között élőknek, és ne szakadjon meg a felbecsülhetetlen értékű fővárosi fesztivál hagyománya sem. „Idén ezt, a korlátozások idején úgy tudjuk megtenni, hogy az egész fesztivált streameljük, és bárki ingyen megnézheti az otthonában” – mondta Faix.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981 óta – generációkon és politikai rendszereken át – hazánk egyik legfontosabb kulturális rendezvénye. A koronavírus-járvány miatt azonban 2020-ban elmaradt, az Orbán-kormány pedig nem kívánta fenntartani a sok évtizedes együttműködést a fővárossal, és indokolás nélkül elállt a finanszírozási szerződés meghosszabbításától. A Népszava nemrég részletesen beszámolt arról, hogy ehelyett a kormány két új budapesti fesztivált szervez milliárdos költségvetéssel, melyek Bartók és Liszt nevét viselik majd. A főváros vezetése erről az állam által felkért szervezőtől, a MÜPA vezérigazgatójától értesült.

A Fővárosi Önkormányzat jelezte, hogy bár már sokan temették a fesztivált, Budapest idén újraéleszti a hagyományt, melynek részletei a fesztivál online felületein követhetők. A 2021-es online megvalósulás előtérbe hozza a vizuális tartalmakat. A szervezők mindennap highlight eseménnyel készülnek, követve a 40 éves tradíciót. A kiemelt eseményeket mai, aktuális kísérőrendezvények egészítik ki. Az idei fesztivál a friss események mellett egyfajta virtuális, retrospektív tárlata is lesz az elmúlt évtizedeknek, és minden előadás ingyenesen lesz követhető lesz az interneten.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Ványi Ákos, Fővárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben