Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÓRIÁSBERUHÁZÁS A SZÁZADOSNEGYEDBEN

Modern irodakomplexum extrákkal

2021. március 03. szerda

A Hungária körút melletti egykori kenyérgyár helyén olyan beruházás valósul meg, amely az egész környéket megváltoztatja. Közösen jártuk be az épülő A+ kategóriás irodaház-komplexumot a beruházás vezetőjével, Borbély Zoltánnal és a negyed önkormányzati képviselőjével, Szarvas Koppány Bendegúzzal.

1909-ben nyitott meg a Százados úti kenyérgyár, amely száz éven át látta el a városrészt pékáruval. A gyárat 2009-re teljesen lebontották, hatalmas üres építési telek maradt a helyén kihasználatlanul. A telek jó helyen volt, 19 ezer négyzetméteres területével pedig nagyobb beruházásoknak is kiváló terepül szolgált. 

Az első bérlők már itt vannak

Fel is figyelt rá a szintén több mint százéves múlttal bíró nemzetközi Atenor nevű belga cég. Ők olyan nagyléptékű, a környék egészét átalakító és javító projektekben gondolkoznak, ahol a közterületek és a hozzájuk tartozó zöldfelületek kialakításába is bele tudnak szólni. Nem csupán üzleti ingatlanokat építenek, hanem kimondottan városfejlesztési terveket szőnek 10 ország 10 nagyvárosában. A Hungária körút Stróbl Alajos és Hős utca közé eső szakaszán is egy ilyen projekten dolgoznak, ez az Aréna Business Campus. Sára Botond, Józsefváros akkori alpolgármestere és Borbély Zoltán, az Atenor ügyvezetője 2018 tavaszán tették le az alapkövét annak az üzleti negyednek, mely a tervek szerint négy irodaházból áll. Az első, 21 ezer m2 -es A jelű épületet 2020 nyarán adták át, amit a bérlők részben már használatba is vettek. Felmerül a kérdés, vajon elbír-e ennyi irodaházat ez a környék, amikor pár sarokra a Hungária-Kerepesi sarkán is áll már egy nagyobb, illetve jelenleg is épül néhány a környéken. Budapest irodaellátottságát és a GDP-adatokat elemezve az Atenor úgy látja, a hasonló európai nagyvárosokhoz képest Budapest alatta van az átlagnak. Ma kb. 3,6 millió m2 iroda van a fővárosban, és ennek csak kisebb része A kategóriás. A tapasztalatok szerint a munkavállalók megszerzésének és megtartásának fontos eszköze a megfelelő munkakörnyezet kialakítása, és az Atenor által megcélzott vevőkör képes arra, hogy topkategóriás irodaházakba csábítsa a dolgozóit. Ennek nem mond ellent, hogy a járvány miatt elterjedtebbé vált a home office, de az hosszú távon nem jelent megoldást, jó irodákra igény lesz a járvány után is. Az elkészült A épület ugyan még messze nincs kihasználva, de az építtető eleve azzal számolt, hogy ez lassabb folyamat lesz, mint például a fővárosi irodák negyedének otthont adó Váci úton, ahol szintén vannak projektjeik. Tudják, az idő nekik dolgozik. 

Mit adtak nekünk a beruházók? 

A korábbi önkormányzati vezetéssel kötött megállapodás alapján a komplexum szabályozásának lazításáért cserébe az építtető vállalásokat is tett, és közösen fogalmazták meg, mire lehetne szüksége a negyednek. A megállapodások után merült fel a korábbi kerületvezetés részéről egy orvosi rendelő igénye is, amit a befektető ki is alakított, és 15 évre 2 euró/m2 /hónap kedvezményes áron ad bérbe az önkormányzatnak. Tavaly első beköltözőként a háziorvosok birtokba is vették a rendelőt, igaz, a védőnői és a gyermekorvosi rész egyelőre üres. Szarvas Koppány Bendegúz, a negyed önkormányzati képviselője szerint ennek oka az, hogy a gyermekorvos nem szívesen költözne át a Teleki tér környékéről, mert elveszítené pácienseinek jelentős részét. Megoldást azt jelenthet, ha a háziorvosi körzeteket átrajzolják. Saját erőből finanszírozta az Atenor azt is, hogy fákat ültessen az irodaházak közötti üres területre. Nagyobb, 20–30 éves fákat választottak ki, amiket az A épület és a B épület környékén már el is ültettek. A körbejárható épületek között kis sétányokat alakítanak ki utcabútorokkal, és erre a nyitott részre bárki bemehet, ki lehet ülni pihenni, beszélgetni.

Az irodaépületek két traktusból állnak, a belső udvaron az akusztikai védőfalnak hála tényleg alig hallani a Hungária körút forgalmának zaját. Az épületek kialakításánál figyelembe vették a környék adottságait, így az 1-es villamos megállójából érkezők át tudnak majd vágni a területen. Minden épület homlokzatát visszahúzták öt méterrel, hogy ezzel is visszaadjanak a közterületnek valamennyi teret, ahová előkertet építenek. Kávézó és salátabár már most is van az A épületben: ezeket a helyiek is használhatják, nemcsak az irodaház dolgozói. A pandémiás helyzet miatt most ugyan zárva vannak, de az Atenor reménykedik a mielőbbi újranyitásban, és már most várják azoknak a bérlőknek a jelentkezését, akik a B vagy a C épület aljában fitnesztermet nyitnának. 

Mire számíthatunk a jövőben? 

Környékbelieket is megszólítottunk, mennyire zavarják őket a munkálatok, illetve online fórumokban is szétnéztünk, mi foglalkoztatja az embereket a beruházással kapcsolatban. A megszólítottak általában nem panaszkodtak az építkezésre. Az azzal járó zajt nem tartják elviselhetetlennek, főleg mert a Hungária körút eleve nem csendes. Az építkezés által felvert porra korábban sokan panaszkodtak, ősszel az utakon is látszott a nyoma. Vannak, akik aggódnak az építkezés elhúzódása miatt, mert a környék egyes fejlesztéseit a beruházás elkészültéhez kötik. Borbély Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a szerkezetkész B épületet 2021 végére fejezik be, de nyár végére kívülről már látható lesz a homlokzat. A C és a D épület a telek két másik sarkára épül, egy-másfél évvel lehet számolni épületenként – ebből 6–8 hónap a zajosabb szerkezetépítés –, s várhatóan 2024 közepére-végére készülnek el teljesen. Az Atenor filozófiájához tartozik, hogy a projektjeiket soha nem zárják le, hanem a későbbiekben is fejlesztik, figyelembe véve az ott élők igényeit. 

Miért aggódnak a helyiek?

Az itt élőket leginkább az információ hiánya zavarja. Sokan nincsenek tisztában az építkezés méreteivel és a határidőkkel. Az építtető és az önkormányzati képviselő is nyitott arra, hogy igény szerint fórumot szervezzenek a beruházással kapcsolatban – körülbelül három éve, az induláskor volt ilyen. Az építkezés hátsó részén Rádai Dániel alpolgármester kérésére pedig tájékoztató táblákon a beruházó emailes és telefonos elérhetőségeit is kitették. A telefonszám a projekt irányításáért felelős egyik munkatársuké, aki a Stróbl Alajos utcában lakik, és kisgyermekes szülőként maga is átérzi, milyen problémái vannak a környékbelieknek. A szomszédban van például egy óvoda, a szülők a por miatt aggódnak. A beruházás indulásakor az Atenor elsőként a Pitypang óvodával vette fel a kapcsolatot, és egy sövényt ültettek az ovi kerítése mentén. A bontás járt a legtöbb porral, de a vasbeton szerkezetek felhúzásánál, homlokzatépítésnél már kevesebb a por, és rendszeresen szoktak locsolni is. Minden beruházás zajjal jár, de az Atenor igyekszik az előírásokat betartani, és eddig nem volt jellemző, hogy panaszszal éltek volna emiatt.

Jó kompromisszumnak látják, hogy a hosszan elszenvedett kellemetlenségekért cserébe valódi minőséget kapnak a környékbeliek, akiknek a lakásuk értékét is növeli a beruházás. Vannak, akik lakásuk benapozottságát féltik a méretes új épületektől. Borbély Zoltán elmondta, hogy ebben is igyekeztek alkalmazkodni. Míg a Hungária körút felőli irodaházak földszint és 8 emelet magasságúak, hátul (B és C épület) – ahol a lakóövezet van –, a homlokzati oldalt alacsonyabbra vették, így a hátsó irodaházak kisebbek, mint a Hungária körút felőliek. Felmerült az is, vajon hogyan alakítja át az elkészült business campus a Századosnegyed közlekedését. Az irodaházak mindegyikében kétszintes mélygarázs épül, így négy épületre oszlik el a forgalom, külön-külön utcai bejárattal. Bár vannak aggályok a negyed forgalmával kapcsolatban, az Atenor nem tart attól, hogy beáll a közlekedés a környéken. Nem egyszerre érkeznek a dolgozók sem, így a mélygarázsonként 200–220 autó egyenletesen terheli a forgalmat. Persze a legjobb az lenne, ha a közösségi közlekedést használnák az ide dolgozni járók, ebből a szempontból pedig ideális a 2-es metró és az 1-es villamos közelsége. Kerékpártárolókat a mélygarázsok mellett a felszínen is elhelyeztek, hogy azok is használhassák, akik nem munkába járnak ide, hanem a szolgáltatásokat igénybe venni, ehhez azonban közúti fejlesztésekre is szükség lesz a környéken. Borbély Zoltán szerint jó az együttműködés a kerületvezetés, a főépítész és a beruházó között, ez nem változott 2019 ősze után sem. Lapunk úgy értesült, hogy idén tárgyalásba kezdenek a felek a Százados út felújításáról. 

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Ványi Ákos; Látványterv: ATENOR

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben