Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A SZŰK MOZGÁSTÉR ELLENÉRE BERUHÁZÁSOKRA IS FUTJA

Gyerekközpontú az idei költségvetés

2021. március 03. szerda

A kerület vezetése elkötelezett a józsefvárosi családok mellett – ez is kiolvasható a február 25-én elfogadott idei költségvetésből, amely a szűkös keretek ellenére az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmények számára kisebb-nagyobb felújításokat, beruházásokat is lehetővé tesz.

A Józsefvárosi Önkormányzatnak az elmúlt évben komoly kihívásokkal kellett szembenézni: egyfelől a kialakult koronavírus járványhelyzet hatásai miatt, másfelől a kormányzati döntésekkel járó forráskiesések, elvonások miatt. Utóbbi miatt az idei költségvetést Pikó András polgármester lapunknak korábban úgy jellemezte, hogy abban kisebb a mozgástér, mint eddig bármikor, mégis „a költségvetésünket mégis a legfontosabb lakossági igények alakítják”. 

Az önkormányzat vezetőinek elsődleges szempontja volt a költségvetés tervezésekor, hogy biztosítsák intézményeik, így a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) és a Napraforgó Egyesített Óvodák működését, további színvonalas ellátását, növeljék az ottdolgozók elégedettségét, a józsefvárosi gyerekek biztonságát és kényelmét. A tavalyihoz képest idén a bölcsődék esetében 40 millió forinttal, az óvodák esetében pedig 62 millióval nőtt a személyi juttatások előirányozott összege.

Az Egyesített Óvodák épületeinek és udvarainak karbantartására közel 5 millió forintot szánnak. Az elmúlt évhez képest 2 millióval többet, összesen 7 millió forintot kap a központi intézmény a kisebb beruházások fedezésére, ebből az informatikai és az egyéb eszközök cseréjére szintén 5 millió forint költhető, de ide tartozik a veszélyessé vált fák kivágása, erre 2 millió marad.

Mindezek mellett a Várunk Rád Tagóvodában 12 millió forintot fordíthatnak nevelői szoba kialakítására, a Gyerek-Virág Tagóvodában gépészeti felújítást hajtanak végre 30 millióból, ugyanitt 2,5 millióból újul meg az árnyokoló is. A Napraforgó ovi tetőcseréje is meglesz idén, erre 14 millió forintot különítettek el. Az Egyesített Bölcsődéknek több, mint 10 millió forint jut a kisebb beruházásaikra – ez egyébként a tavalyi összeg duplája, és ebből 5 milliót eszközbeszerzésre fordíthatnak, a fennmaradó összegből pedig klímaberendezéseket szereltethetnek be a bölcsődék épületeibe. Ugyanakkor majdnem ezzel megegyező összeget, összesen 9, 7 milliót kapnak a karbantartási kiadásaikra is.

Nem marad ki a sorból a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ sem: az óvodai és iskolai ellátás telephelyének felújítására 3,5 millió forint kap. Továbbá lapunk is írt róla, hogy az önkormányzat a Befogadó Óvoda Projekt keretén belül közel 100 millió forintos európai uniós támogatást nyert egy komplex fejlesztésre, amelynek fő célja a kerületi óvodák vonzerejének növelése, illetve a hátrányos helyzetű gyerekek által elszenvedett hátrányok csökkentése. 

Ahogy korábban megírtuk, a költségvetés helyzetéről, felépítéséről szakmai prezentációt tartott online Hőrich Szilvia, a Józsefvárosi Önkormányzat gazdasági vezetője a Közösen Józsefvárosért, valamint a Fidesz-frakciónak, erről itt olvashatnak

Szöveg: Józsefváros újság; A képek illusztrációk, forrás: Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben