Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KÖNNYEBB LESZ A TÚLSÚLYOS BETEGEK ÁPOLÁSA

Fejlesztések a SOTE klinikáján

2021. március 03. szerda

Modern, mérleggel ellátott mennyezeti betegemelő rendszerrel bővült a Semmelweis Egyetem (SOTE) Pulmonológiai Klinikájának egy kórterme. Az eszköz a túlsúlyos betegek mozgatását könnyíti, terhelhetősége 350 kilogramm és távirányítóval vezérelhető.

A Nem Invazív Légzésterápiás Osztály (NILO) háromágyas kórtermében elsősorban a túlsúlyos betegek mozgatását segíti az új, korszerű betegemelő rendszer – írja a semmelweis.hu. Az eszköz használata főleg a 120 kg feletti, mozgásképtelen fekvőbetegek ellátását könnyíti meg: az ágyazás, a betegek felültetése, oldalra fordítása is kisebb energiával és rövidebb idő alatt kivitelezhető. 

A rendszer ugyanakkor nem csak a beteg komfortérzetét növeli, de az ápolók egészségét és erejét is megkíméli. Az klinikavezető főnővér arról számolt be, hogy egyre több koronavírus fertőzésben szenvedő túlsúlyos beteg érkezett az osztályukra, akiknek a mozgatása nehezen volt megoldható, egyszerre több ápoló jelenlétét is igényelte. H. Ballai Judit hozzátette, hogy miután a szerkezethez tartozó ponyvát a beteg alá terítik, két ember is elég egy mozgásra képtelen beteg ellátására.

A betegemelő része egy digitális mérleg is, amivel meghatározható a beteg súlya. A napi mérési eredmények pedig a kiegészítő terápiák szükségességéről segítenek dönteni. 

Szöveg: Józsefváros újság; Képek: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben