Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyások, óvatosan!

Feltehetően mérgezett ételmaradékokat szórtak szét a kerületben

2021. március 04. csütörtök

Camara-Bereczki Ferenc Miklós szocialista önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet Facebook oldalán, hogy szerdán délután és estefelé többen is jelezték neki, hogy valaki mérgezett húsgombócokat és kolbász darabokat szórhatott szét a Mátyás téren.

Megkeresésünkre a képviselő elmondta, hogy már intézkedett is, a JGK Zrt. köztisztasági irodájának vezetőjével kapcsolatba lépett, és azt kérte, alaposan nézzenek szét a Mátyás tér környékén, illetve más kutyafuttatóknál is fokozott figyelemmel dolgozzanak. Találtak is a Nap térnél további elszórt ételeket, de nagy részüket már maguk a kutyások összeszedték.

Online kutyás fórumokon már volt, aki meg is nevezett feltételezett elkövetőt, de bizonyítani ezek alapján nem lehet, ki a tettes. Ezért arra kérte Bardovits Gábor körzeti rendészeti szolgálatvezetőt, hogy nézzék át a térfigyelő kamerák felvételeit is az elkövetők beazonosítása céljából.

Camara-Bereczki elmondása szerint nem most kezdődött a történet, már múlt héten is szórtak ki kolbászdarabokat. Állítólag egy hajléktalan ember el is fogyasztott egy ilyet, ami után kórházba került, illetve egy kutya, amelyik evett egy ilyen húsgolyóból, folyamatosan hányt. Ebből arra lehet következtetni, hogy valóban mérgezettek ezek az ételek, és arra kéri a kutyatartókat, hogy a következő napokban pórázon vezessék kedvenceiket és figyeljék a talajt. Valószínűsíti, hogy valaki bosszúból tehette ki ezeket, ami a kutyások és nem kutyások közötti feszültségek generáltak. Ezek többnyire arra vezethetők vissza, hogy egyes ebtulajdonosok nem szedik fel kutyájuk után az ürüléket, ami ilyen szomorú esetekhez vezet sajnos.

Megkerestük Bihari Mátyást is, a JGK közterületi-köztisztasági irodavezetőjét, hogy tájékoztatást kérjünk az ügyben. Elmondta, hogy csütörtökön reggel át is nézték az érintett területeket, a takarítók a Mátyás tér egész területét feltakarították, a többi dolgozó pedig ellenőrzi a kutyafuttatókat. Arra is megkérte őket, hogy figyelmeztessék a kutyatulajdonosokat a veszélyre. A Mátyás téren találtak ilyen gombócot, amiről feltételezik, hogy mérgezett lehetett - ez nem húsgombóc volt, de láthatóan valamilyen összegyúrt ételmaradék.

Bihari azt is hozzátette, hogy az egyik munkatársuk, aki szerdán este a Nap téren vitte a kutyáját sétáltatni, szintén talált kolbászdarabokat és húsgombócokat, az egyik ilyenben egy rózsaszín tabletta volt. Ezt jelentette is a rendőrség online bejelentő felületén, a rendőrség azonban úgy reagált, hogy a kevés információ miatt nem tudnak foglalkozni az üggyel.

Kérjük, figyeljenek jobban a napokban, és ha érdemi információjuk van az üggyel és a lehetséges elkövetővel kapcsolatban, jelezzék az illetékeseknek.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Camara-Bereczki Ferenc Miklós Facebook oldala és Huszár Boglárka 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben